فهرست رشته های دانشگاهی

دانشنامه عمومی

رشته های دانشگاهی شاخه هایی از دانش هستند که در دانشگاه ها و دیگر مراکز آموزش عالی تدریس می شوند و مورد پژوهش قرار می گیرند. تفاوت های فراوانی در شیوه ارائه رشته های علمی در دانشگاه های مختلف سراسر جهان وجود دارد. تعریف و شناخت رشته های دانشگاهی توسط ژورنال های آکادمیکی که چاپ تحقیقات را به عهده دارند و انجمن های علمی، گروه های آموزشی یا هیئت های علمی دانشگاه ها انجام می شود.
با این حال هیچ معیار رسمی وجود ندارد که طبق آن بتوان حدس زد که یک برنامه آموزشی یا ژورنال دانش محور رشته ای دانشگاهی ایجاد کند. تفاوت هنگفتی بین رشته های دانشگاهی که تاریخچهٔ طولانی تدریس در تمام دانشگاه های جهان دارند و دارای ژورنال ها و کنفرانس های زیادی هستند با پیشنهادهای تشکیل رشته های جدید که تنها توسط چند دانشگاه و انتشاراتی پشتیبانی می شوند وجود دارد. رشته های دانشگاهی معمولاً دارای زیررشته ها و شاخه های متعددی هستند که خطوط افتراق آن ها غالباً قراردادی و مبهم است. [ ۱]
دانشگاه پاریس در سال ۱۲۳۱ ( میلادی ) ( ۶۱۰ ) دارای چهار دانشکده بود: الهیات، طب، فقه و هنر. [ ۲] اما ریشهٔ بسیاری از رشته های دانشگاهی به سکولاریزاسیون دانشگاه ها که از میانه های سده ۱۹ میلادی تا پایان آن ادامه داشت بازمی گردد. در آن زمان زبان های غیرکلاسیک و ادبیات، علوم اجتماعی همچون علوم سیاسی، اقتصاد، جامعه شناسی و مدیریت عمومی به همراه رشته های علوم طبیعی و فناوری مثل فیزیک، شیمی، زیست شناسی و مهندسی به برنامه های درسی پیشین اضافه شدند.
در آغاز سده ۲۰ میلادی، رشته های نوینی همچون آموزش و روان شناسی نیز به دانشگاه ها اضافه شدند. در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ جهان شاهد انفجار رشته های جدید بود که روی موضوعات خاص نظیر مطالعات رسانه، مطالعات زنان و مطالعات سیاهپوستان تمرکز داشتند. رشته های دیگری نیز به منظور تربیت افراد برای به عهده گرفتن وظایف و حرفه های خاص در دانشگاه ها به وجود آمدند که از میان آن ها می توان به پرستاری، هتل داری و جرم شناسی اشاره کرد. در نهایت رشته های میان رشته ای نظیر زیست شیمی، زمین فیزیک نیز به دلیل خدمات گسترده به دانش بشری به عنوان رشته های مستقل شناخته شدند.
هیچ اجماعی در مورد این که چگونه می توان رشته های علمی را دسته بندی کرد وجود ندارد. برای مثال در مورد این که رشته های مردم شناسی و زبان شناسی را باید تحت رشته های علوم اجتماعی یا انسانی قرار داد اختلاف وجود دارد. فراتر از همهٔ آنچه گفته شد، هنوز در مورد تعیین معیار صحیح به منظور سازماندهی دانش تحت رشته های مختلف بحث و جدل وجود دارد.
عکس فهرست رشته های دانشگاهی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس