قره ضیاءالدین

لغت نامه دهخدا

قره ضیاءالدین. [ ق َ رَ ئِدْ دی ] ( اِخ ) نام یکی از بخشهای سه گانه شهرستان خوی که در قسمت شمال خوی واقع است. حدود آن از شمال به دهستان قره قویون و گجلرات ، از جنوب به ایواوغلی و فرورق ، از خاور به خاردشت و رود ارس ، از باختر به سکمن آباد محدود است. این بخش از یک دهستان به نام چای پاره که درحقیقت حومه قره ضیاءالدین محسوب میشود تشکیل شده. موقع طبیعی آن کوهستانی معتدل مالاریایی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

قره ضیاءالدین. [ ق َ رَ ئِدْ دی ] ( اِخ ) دهی از دهستان چایپاره بخش قره ضیاءالدین شهرستان خوی و مرکز بخش ، در 42 هزارگزی شمال خاوری خوی در مسیر شوسه خوی به ماکو. مختصات : آن طول 45 درجه و 1 دقیقه و30 ثانیه و عرض 38 درجه و 51 دقیقه ، ارتفاع 1080 متر، اختلاف ساعت با تهران 25 دقیقه و 33 ثانیه یعنی ساعت 12 ظهر قره ضیاءالدین ساعت 12 و 25 دقیقه و 33 ثانیه تهران است. موقع جغرافیایی آن جلگه معتدل مالاریایی است. سکنه آن 2122 تن. آب آن از رود آق چای و چشمه و قنات و محصول آن غلات و حبوبات. شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی آنان جاجیم بافی است. راه شوسه و دبستان دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

دانشنامه عمومی

قره ضیاءالدین یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی در شمال غرب ایران است. این شهر مرکز شهرستان چایپاره می باشد. شهر قره ضیاءالدین در بخش مرکزی شهرستان چایپاره واقع شده است.
این شهر پیش تر یکی از شهرهای شهرستان خوی به شمار می رفت. [ ۲] جمعیت این شهر در سال ۱۳۹۵ خورشیدی بالغ بر ۲۶٬۷۶۷ نفر بوده است که از این تعداد ۱۳٬۶۶۶ نفر مرد و ۱۳٬۱۰۱ نفر زن بوده اند؛ همچنین شمار خانوارهای این شهر، ۷٬۸۱۹ خانوار بوده است. [ ۳]
قسمت های قره ضیاءالدین امروزی ترکیبی از روستاهای میرزا کندی، آوک و حاچا می باشد که در حال حاضر اراضی مربوط به آوک به آوک یئرلری و مزارع مربوط به حاچا به حاچا یئرلری معروف هستند.
• چایپاره ( چایپارا ) : در مورد وجه چایپاره ( چایپارا ) این نظر وجود دارد: عده ای بر این عقیده هستند که چایپاره درست است و دلیل آن این که رودخانه ( آغ چای ) با مسیر حرکت غرب به شرق، این بخش را به دو قسمت یا پارهٔ مساوی تقسیم می کند. نام چایپاره از کلمهٔ «چای» در زبان ترکی به معنای رودخانه و «پارآ» در زبان فارسی به معنای تکه و قسمت شده و یا در زبان ترکی به معنای گرانبها تشکیل شده است. همچنین عده ای بر این عقیده اند به خاطر وابستگی بخش عظیمی از کشاورزی شهرستان به رود آغ چای این نام گذاری صورت گرفته و چای در ترکی به معنای رودخانه و پارا نیز در ترکی به معنای گرانبها و ارزشمند می باشند و معنای نام این شهرستان هم رودگران بها می شود.
• قره ضیاءالدین:در بین اهالی منطقه به صورت قره ضیادین ( qərəziyadin ) تلفظ می شود. این نام از دو بخش مجزا تشکیل یافته است: یک قسمت آن «قره» یا «قرا» است و نام «ضیاءالدین» هم بخش دوم آن بوده است. قره یا قراء در بسیاری از کاربردهای سایر مناطق ترک نشین به معنی بزرگ و با عظمت و باشکوه معنی می شود مثلاً قره داغ = کوه بزرگ و با شکوه یا قره باغ= باغ بزرگ و با شکوه قره چای و قره آغاج و… لازم است ذکر شود در منطقه روستاهایی هم به همین نام وجود دارد مثلاً روستای قره آغاج و…
روستای قدیمی این شهرستان عبارت اند از: تاج خاتون چورس، خانگاه، قره آغاج، حاجی لار، بسطام، . . لازم است ذکر شود که در بسیاری از موارد از روستای خانگاه ( محل زندگی خان هاًاحمدی" ) اشتباهاً به صورت خانقاه ( محل جمع خانه پیروان اهل حق یا علوی و… ( جمع خانه دراویش ) ) نیز استفاده شده است که این منطقه کاملاً با این معنی در تضاد می باشد و هیچگونه اهل حق، علی الله، گوران و… وجود ندارد و همه ترک و کورد می باشند.
عکس قره ضیاءالدین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

قَرَه ضیاءالدّین
شهری در استان آذربایجان غربی، شهرستان خوی، و مرکز اداری بخش چایپاره، با ارتفاع ۱,۰۵۰ متر. در سرزمینی تپه ماهوری در ۱۵۲کیلومتری شمال ارومیه و ۳۹کیلومتری شمال شرقی خوی، سر راه مرند و خوی به ماکو، قرار دارد. رودخانۀ آق چای از کنار این شهر می گذرد. اقلیم آن معتدل و نیمه خشک و جمعیت آن ۲۲,۶۷۱ نفر است (۱۳۸۵).

پیشنهاد کاربران

بپرس