شهرستان چایپاره

دانشنامه عمومی

شهرستان چایپاره یکی از شهرستان های استان آذربایجان غربی یا در واقع مرکز شهر قره ضیاالدین است. این شهر دارای آثار تاریخی زیادی است که می توان به قرمزی مسجد چورس که واقع در روستای چورس و در شهرستان چایپاره است اشاره کرد و همچنین حمام تاریخی چایپاره واقع در محله بیگ جوان در شمال غربی شهر است اشاره کرد و می توان به قلعه اوراتوری بسطام واقع در روستای بسطام که برای این شهرستان است اشاره کرد. [ ۱]
شهرستان چایپاره با مساحتی حدود ۱۰۶۳ کیلومتر مربع در شمال شرقی شهرستان خوی و یکی از شهرستان های شمال غربی استان می باشد، شهرستان چایپاره از سمت شمال به شهرستان شوط از سمت غرب به چالدران از سمت جنوب به بخش ایواوغلی و از سمت شرق به شهرستان پلدشت و شهرستان مرند منتهی می شود که ۲۶۷۶۷ نفر جمعیت شهری و ۲۰۵۲۵ نفر جمعیت روستایی را در خود جای داده است. و بر اساس تقسیمات کشوری شهرستان چایپاره دارای دو بخش به نام های مرکزی و حاجیلار و دو دهستان به نام های چورس و بسطام است.
بخش حاجیلار با وسعتی در حدود ۳۱۳ کیلومتر مربع دارای ۲۶ روستا و جمعیتی معادل ۹۱۹۸ نفر می باشد و دهستان های بسطام و چورس در بخش مرکزی به ترتیب با وسعت های ۳۹۳ و ۲۱۸ کیلومتر مربع دارای ۳۲ و ۱۸ روستا و ۶۹۰۰ و ۵۷۰۰ نفر جمعیت روستائی می باشند. مرکز بخش حاجیلار شهری به نام حاجیلار است که جمعیتی حدود ۱۵۰۰ نفر را در خود جای داده است. در واقع زمان حرکت با ماشین از این شهرستان به خوی ۳۰ دقیقه به استان تبریز دو تا دو و سی دقیقه و به استان ارومیه سه ساعت است این شهر مسافت نه چندان دوری با بازرگان و مرز ایران وترکیه دارد و با ماشین می شود بین ۳۰ تا ۴۰ دقیقه به شهر ماکو رسید. همچنین با طی کردن مسافت ۴۵ دقیقه نیز به رود ارس و مرز ۳ گانهٔ ایران و نخجوان یا همان آذربایجان و ارمنستان رسید.
وضعیت توپوگرافی شهرستان با دشت های مختلف وسیع و کوهستانی و کوهپایه می باشد، که وضعیت زمین های زیر کشت از نوع خاک های تحت پوشش رسی شنی – شنی رسی – رسی – لومی بوده که در سطح شهرستان به مقدار ۲۰۴۰۰ هکتار بوده که ۸۳۰۰ هکتار آن آبی و ۱۲۱۰۰ هکتار آن دیمی می باشند که با تکمیل سد آغ چای حدود ۴۵۰۰ هکتار تبدیل به آبی از دشت قره ضیالدین را پوشش می دهد و مابقی دیمی روستائی می باشند که آب استحصالی ان در حال ار منابع سطحی ۱۸۰۰ لیتر در ثانیه، از منابع زیر زمینی ۲۲۰۰ لیتر در ثانیه ( مجموعاً در حال ۴۰۰۰ لیتر در ثانیه ) می باشد که عمده محصولات شامل غلات، چغندر قند، یونجه، آفتابگردان، کدوی آجیلی، و حبوبات و توتون می باشد که قبلاً از نظر کشت توتون یکی از مناطق ده گانه کشت توتون در کشور بوده است.
عکس شهرستان چایپاره
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس