قصص العلماء

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تنکابنی در زمینه های علمی مختلفی چون ادبیات عربی ، شعر ، اصول فقه ، فقه ، درایه ، خلاف ، تفسیر ، کلام و فلسفه آثاری شامل تألیف، شرح، حاشیه و ترجمه دارد که بنا بر نقل خود او به بیش از ۱۷۱ اثر می رسد.
مشهورترین اثر او کتاب قصص العلماء است. تبریزی خیابانی این کتاب را ستوده است. این کتاب شامل زندگینامه ۱۵۳ تن از علمای شیعه است که اغلب آنان از مشایخِ اجازه و اصحاب تألیف قرن سوم تا اواخر قرن سیزدهم اند و بیش از شصت درصد آنان به دوره صفویه و پس از آن تعلق دارند.بعلاوه، چنانچه تنکابنی اشاره کرده، شرح حال شمار زیادی از عالمان نیز به مناسبت ذکر شده است. تنکابنی چهارمین زندگینامه را به معرفی تفصیلی خود و آثارش اختصاص داده است.
← گزارش محتوای کتاب
۱. ↑ محمدبن سلیمان تنکابنی، قصص العلماء، ج۱، ص۸۱ ـ ۸۸، تهران: انتشارات علمیه اسلامیه (بی تا). ۲. ↑ علی تبریزی خیابانی، کتاب علماء معاصرین، ج۱، ص۱۲، چاپ سنگی تهران ۱۳۶۶. ۳. ↑ مدرس تبریزی، ریحانة الادب ج۳، ص۳۸۱.
دانشنامه جهان اسلام، بنیاد دائرة المعارف اسلامی، برگرفته از مقاله «محمد بن سلیمان تنکابنی»، شماره۳۹۵۱.
...

[ویکی شیعه] قصص العلماء (کتاب). قِصَصُ العُلَماء، مشهورترین اثر محمد بن سلیمان تنکابنی(۱۲۳۴ یا ۱۲۳۵- ۱۳۰۲ق) به زبان فارسی در شرح حال علماء و دانشمندان شیعه از قرن چهارم تا سیزدهم قمری. در این کتاب شرح حال ۱۵۳ تن از علمای شیعه آمده است، این کتاب با معرفی سید ابراهیم موسوی قزوینی آغاز شده و با معرفی سید نعمت الله جزایری خاتمه یافته است. از برخی مشاهیر غیر شیعی نیز به مناسبت سخن به میان آمده است. آقا بزرگ از عدم نظم و ترتیب آن انتقاد کرده است.
محمد بن سلیمان تُنِکابُنی(۱۲۳۴ یا ۱۲۳۵- ۱۳۰۲ق)، از شاگردان سید ابراهیم موسوی قزوینی و محمد حسن نجفی و هم‎مباحثه سید محمد باقر خوانساری بود. وی در ۱۲۳۰ ۱۲۳۴ و یا ۱۲۳۵ق به دنیا آمد و در ۲۸ جمادی الثانی ۱۳۰۲ق درگذشت و در روستای سلیمان آباد تنکابن به خاک سپرده شد. از تنکابنی آثاری از جمله بدایع الاحکام فی شرح شرایع الاسلام و قصص العلماء برجای مانده است.
تنکابنی در مقدمه قصص العلماء، انگیزه خود را از تألیف این کتاب، معرفی برخی از علمای شیعه که کمتر به شرح حال آن ها پرداخته شده، یا شرح حال آن ها در دسترس نبوده، دانسته است. هر چند تنکابنی پیشتر در تذکرة العلماء، شرح حال علما را نوشته بود، اما اشاره می کند که آن کتاب مختصر بوده است، وی همچنین در مقدمه قصص العلماء یادآور می شود که در مورد کرامات علماء کتابی تألیف نشده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس