قصه اصحاب کهف

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قصه اصحاب کهف، سرگذشت قرآنی عده ای از موحدان دارای خواب سیصد ساله را می گویند.
در آیات ۹ به بعد سوره کهف ، قصه اصحاب کهف نقل شده است: (ام حسبت ان اصحاب الکهف والرقیم کانوا من آیاتنا عجبا…). فشرده داستان - بنا بر نقل قرآن کریم - چنین است: «چند جوان موحد که نور ایمان در قلبشان تابیده بود، از میان قوم بت پرست خویش بیرون رفتند و در غاری برای استراحت دراز کشیدند و مدت ۳۰۹ سال خفته بودند و سپس بیدار شدند.بر اثر احساس گرسنگی ، یکی را به شهر فرستادند تا طعامی بخرد و بیاورد. چون از خواب گران خویش بی خبر بودند، به فرستاده گفتند: «مواظب باش ماموران حکومت تو را نشناسند». او چون به شهر آمد، پول سیصد سال پیش را نشان داد. دکان دار از وی خواست بگوید آن پول را از کجا آورده است. سرانجام، خواب طولانی آن ها هم برای خودشان و هم برای مردم روشن شد و سپس در همان غار مردند و به یاد آن ها مسجدی بالای غارشان بنا کردند».
از دید اروپاییان
اروپاییان قصه اصحاب کهف را به طور خلاصه چنین نقل می کنند: در زمان دکیوس (۲۴۹ - ۲۵۱ م) که مسیحیان را سخت شکنجه می داد، هفت تن از جوانان اشراف به غار پناهنده شدند و دکیوس دستور داد بر دهانه غار دیواری بکشند تا ایشان از گرسنگی و تشنگی بمیرند، ولی هفت تن در غار به خواب گران فرورفتند و ۱۵۷ سال بعد بیدار شدند.اروپاییان اصحاب کهف را به نام هفت تن خفتگان افسوس (شهری معروف و محل مبارزه مسیحیت با هلینیسم ) نامیده اند.

پیشنهاد کاربران

داستان و قصه اصحاب کهف چه ساختگی باشد و چه در واقعیت رخ داده باشد، اشاره به یک راز بزرگ و حقیقت دارد که تاکنون توسط انسان کشف و فاش نگردیده است. در بحث مربوط به مبداء و معاد اشاره به بیان پیامبر اکرم دین اسلام نمودم که به زبان تمثیل انتقال انسان را پس از مرگ تن از این خانه به آن خانه را توصیف نموده و در خاطره تاریخ تا امروز نقش بسته است. بجای کلمه خانه میتوان از کلمات و مفاهیم کلی تری به شرح زیر استفاده کرد : انتقال از جهان فانی به جهان باقی، از این دنیا به آن دنیا، از عالم شهود به عالم غیب، از عالم محسوسات به عالم ایده های افلاطونی، از عالم اسفل یا پایین به عالم اعلا ( اعلی ) یا بالا، از عالم خاک به عالم ملکوتی، از عالم ظاهر به عالم باطن، از عالم اعینان متغیره به عالم اعیان ثابته و خیلی دو بیتی های دیگر. در مورد نحوه و چگونگی انتقال و اسباب کشی به اختصار و اجمال صحبت کردیم، این جا در پیرامون مدت زمان انتقال بحث را ادامه می دهیم. اسباب کشی من از این منزل به ظاهر فانی تا آن منزل به ظاهر باقی پس مردن چه مدت طول میکشد ؟
...
[مشاهده متن کامل]

طوریکه می دانیم اسباب و اساسیه را نه میتوان بر پشت شتر و قاطر و نه با کشتی و هواپیما و ماهواره و نه از راه خاک سپاری در قبر به آن سوی واقعیت حمل و نقل کرد.
پس چه کار کنم ؟ ای داد و بیداد تکلیف مال و منالم چه خواهد شد؟
طول عمر کیهان از لحظه انبساط تاکنون توسط علم کیهان شناسی بطور تقریبی محاسبه گردیده است، اما طول عمر کلی کیهان تا آخرین لحظه انقباض مجدد هنوز محاسبه نگردیده و برای علم در قالب یک معما و راز باقی مانده است. بهر حال فاصله زمانی بین لحظه مرگ من در این سرای فانی و لحظه تولد مجدد من در سرای فانی دوم و یا منزلگاه بعدی هر چهقدر هم باشد از دیدگاه مبارک زندگان بسیار طولانی خواهد بود. اما برای فرد فوت شده این زمان طولانی به یک لحظه تبدیل خواهد شد. زیرا ضمیر خود آگاه انسان پس از موت بطور کامل مختل میگردد و متعاقب آن نمیتواند گذر زمان را تشخیص دهد و یا درک کند لذا چه یک ثانیه و چه میلیارد سال بتوان میلیارد. قصه اصحاب کهف و خواب ۳۰۹ ساله شمسی
( یا قمری؟ ) اشاره به این حقیقت است. انسان خوابیده در مرگ به همراه کیهان به منزلگاه و نظم و سامان کیهانی دوم ، میلیاردها سال در خواب خواهد ماند اما این مدت بسیار طولانی برایش یک ثانیه طول خواهد کشید.

بپرس