مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی سازمانی غیر دولتی متشکل از گروهی از اندیشمندان و عالمان دینی جهان اسلام با هدف تلاش برای نزدیکی بیشتر مذاهب اسلامی است. این تشکل در سال ۱۳۶۹ هجری شمسی به دستور آیت الله خامنه ای تأسیس شد.
ارتقای سطح آشنایی، آگاهی و تعمیق تفاهم بین پیروان مذاهب اسلامی و تقویت احترام متقابل و تحکیم رشته های اخوت اسلامی در بین مسلمانان بدون هیچ گونه تمایزی از لحاظ تعلقات فرقه ای، قومی یا ملی آنان به منظور رسیدن به امت واحده اسلامی، استراتژی مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی است.

دانشنامه آزاد فارسی

مَجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
مَجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
این مجمع در ۱۳۶۹ ش با رسالت «ارتقاء سطح آشنایی و آگاهی و تعمیق تفاهم بین پیروان مذاهب اسلامی و تقویت احترام متقابل و تحکیم رشته های اخوت اسلامی در بین مسلمانان بدون هیچ گونه تمایزی از لحاظ تعلقات فرقه ای، قومی یا ملی آنان به منظور رسیدن به امت واحدۀ اسلامی» تأسیس شد. از نظرگاه مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، تقریب عبارت است از نزدیک شدن پیروان مذاهب اسلامی با هدف تعارف و شناخت یکدیگر به منظور دستیابی به اخوت دینی براساس اصول مسلم و مشترکات اسلامی. بخش های مهم مجمع عبارت اند از ۱. شورای عالی: اعضاء این شورا تعدادی از متفکران برجسته مذاهب مختلف اسلامی از کشورهای مختلف همچون عراق، لبنان، مالزی، امریکا، پاکستان، عمان و ایران هستند و تعیین خط مشی و فعالیت های مجمع و نظارت بر آن را برعهده دارند. ۲. مجمع عمومی: بیش از ۱۰۰ نفر از متفکران و علمای جهان اسلام از مذاهب مختلف اسلامی عضو این مجمع هستند که وظایف مهم زیر را برعهده دارد: بررسی مسائل و مشکلات کلی جهان اسلام و راه حل آن؛ ارائه راهکارها و برنامه هایی برای فعالیت های مجمع؛ نظارت بر فعالیت های مجمع. ۳. دبیرکل: دبیرکل عالی ترین مسئول اجرایی مجمع است که وظیفه پیگیری و اجرای مصوبات شورای عالی و مجمع عمومی و مدیریت کلیه بخش های مجمع را برعهده دارد. ۴. دانشگاه مذاهب اسلامی: این دانشگاه در ۱۳۷۴ ش در تهران تأسیس گردید و در آن پیروان مذاهب اسلامی از کشورهای مختلف به فراگیری علوم اسلامی ازجمله فقه مذاهب، علوم قرآن و حدیث، تاریخ اسلام و فلسفه و کلام اسلامی مشغول اند. مدرک تحصیلی این دانشگاه رسمی و مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است و اعضاء هیئت علمی آن را اساتیدی از فرهیختگان و علمای مذاهب مختلف اسلامی تشکیل می دهند. ۵. مرکز تحقیقات علمی: این مرکز در ۱۳۷۱ش و با هدف کوشش برای تفاهم بیشتر میان علما، متفکران و پیشوایان مذهبی جهان اسلام ایجاد گردید. از مهم ترین فعالیت های مجمع می توان به کنفرانس وحدت اشاره کرد که هرساله به طور منظم برگزار می گردد. فعالیت دیگر مجمع، برگزاری کنفرانس های سالیانه است که هر سال در مکه و در ایام حج، برگزار می گردد و اعضای آن از بین علمایی که به حج آمده اند، انتخاب می شود. انتشار نشریه رسالةالتقریب نیز از دیگر فعالیت های این مجمع به شمار می آید.

پیشنهاد کاربران

مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در سال ۱۳۶۹ هجری شمسی با هدف بهبود روابط اسلامی تشکیل شد . محمد واعظ زاده خراسانی اولین دبیر کل این مجمع توسط سید علی خامنه ای رهبر ایران منصوب شد. دبیر کل کنونی مجمع حمید شهریاری است. هزینه های این مجمع از بودجه ملی ایران تامین می شود. در سال ۱۳۹۹ بودجه مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و دانشگاه زیر مجموعه آن ۵۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان بوده است.
...
[مشاهده متن کامل]

تقریب مذاهب اسلامی، اصطلاحی است مربوط به دوران معاصر به معنای تلاش علمای اسلام برای نزدیک کردن و رفع اختلافات پیروان مذاهب اسلامی به ویژه شیعیان و اهل سنت.
سیدجمال الدین اسدآبادی در اوایل سده چهاردهم، موضوع اتحاد اسلام را در مجله عربی زبان عروة الوثقی، با استفاده از حمایت مسئولان کشورهای اسلامی تشریح می کرد. در ۱۳۱۷ ش، محمدتقی قمی از ایران به مصر مهاجرت کرد و در قاهره «دارالتقریب بین المذاهب الاسلامیة» را تشکیل داد. مهم ترین دستاورد دارالتقریب پی ریزی راه های عملی اتحاد مسلمانان بود و محل گردهمایی علمای شیعه و سنّی شد. صدور فتوای محمود شلتوت در هفدهم ربیع الاول ۱۳۷۸ق، مبنی بر جواز پیروی از مذهب شیعه امامیه همانند چهار مذهب فقهی اهل سنّت، بزرگ ترین اقدام عملی در راه تقریب به شمار می آید.
در ۱۳۶۹ شمسی، به ابتکار سید علی خامنه ای رهبر ایران «مجمع تقریب بین مذاهب اسلامی» تأسیس شد. این مجمع عهده دار تلاش های تقریبی در جهان اسلام است و همه ساله با شرکت اندیشمندان اسلامی، در ایران یا دیگر کشورهای اسلامی همایش های وحدت برگزار می کند.
در کتاب های لغت آمده است قرُب الشیٔ یقرُبُ قرباً و قرباناً، نزدیک شده و آن چیز نزدیک است. قرب ( نزدیکی ) عکس بُعد ( دوری ) است و تقارب ( نزدیک شدن به یکدیکر ) ضد تباعد ( دوری جستن از یکدیگر ) است.
در اصطلاح، تقریب مذاهب اسلامی کوششی برای تحکیم روابط میان پیروان این مذاهب از راه درک اختلاف های موجود میان خود و زدودن پیامدهای منفی این اختلافات و نه اصل اختلاف هاست.
وحدت اسلامی عبارت است از همکاری پیروان مذاهب اسلامی بر اساس اصول مشترک و اتخاذ موضع واحد برای تحقق اهداف و مصالح امت اسلامی و موضع گیری واحد در برابر دشمنان اسلام. دستیابی به وحدت اسلامی منتهی به همکاری دولت ها و ملت های اسلامی در عرصه های دینی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی خواهد شد.

مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامیمجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مجمع_جهانی_تقریب_مذاهب_اسلامی

بپرس