مستدرک سفینه البحار

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مستدرک سفینة البحار یا«السفینة الکاملة»، اثر آیت الله علی نمازی شاهرودی، مکمل مطالب و روایات کتاب«سفینة البحار و مدینة الحکم و الآثار» شیخ عباس قمی است و به زبان عربی، در سال 1403ق، نوشته شده است.
کتاب، با دو مقدمه از مصحح و مؤلف، در شرح حال نویسنده و اشاره به شیوه کار وی، آغاز شده است.
علامه مجلسی اقدام به تنظیم و احیای احادیث اهل بیت(ع) کرده و عمده آن ها را در کتاب«بحار الأنوار» گردآوری، تبویب و شرح نموده است. وی، در ابتدای هر باب، آیات کریمه مربوطه را نقل کرده و به تفسیر و بیان آن ها و نقل اقوال مفسرین پرداخته و گفته فلاسفه و متکلمین را نیز در مناسبت ها ایراد و جرح و تعدیل کرده است و شیخ عباس قمی(م: 1359ق)، جهت آسانی دست یابی به مطالب آن، کتاب ارزش مندی تحت عنوان«سفینة البحار» را که فهرستی جامع و بسیار ظریف و پرمطلب از کتاب«بحار الانوار» می باشد، به رشته تحریر درآورده است، لکن با تمام وسعت مطالب، بسیاری از موضوعات«بحار»، بلکه بسیاری از عناوین أبواب و موضوعات اخبار آن - که لازم بوده است ذکر شود - از قلم وی فوت گردیده و از نظر شریفش دور مانده است؛ ازاین رو، مؤلف اثر حاضر، به جمع آوری آنچه از قلم صاحب«سفینة البحار» فوت شده، پرداخته است.
این اثر که در طول متجاوز از سی سال تدوین شده و تا کنون 10 جلد از آن انتشار یافته و مجموعا به 14 جلد خواهد رسید، مجموعه «سفینة البحار و مدینة الحکم و الآثار» را در بر دارد با مزایا و ویژگی های دیگر.
مطالب کتاب، به ترتیب حروف الفباء می باشد؛ به این ترتیب که در جلد اول، باب همزه تا باب ثاء، در جلد دوم، باب جیم تا حاء، در جلد سوم، از خاء تا ذال، در جلد چهارم، از راء تا بخشی از سین، در جلد پنجم، از بقیه سین تا بخشی از شین، در جلد ششم، از ادامه شین تا طاء، در جلد هفتم، از ظاء تا بخشی از غین، در جلد هشتم، از بقیه غین تا قاف، در جلد نهم، از کاف تا بخشی از نون و در جلد دهم، از بقیه نون تا حرف یاء آمده است.

[ویکی شیعه] مستدرک سفینه البحار (کتاب). مستدرک سفینة البحار کتابی به زبان عربی در ده جلد تألیف شیخ علی نمازی شاهرودی (متوفای ۱۳۶۴ش). او این کتاب را در تکمیل سفینة البحار محدث قمی نگاشت و با اشراف بر بحارالانوار، مطالبی را آورده که شیخ عباس قمی آنها را نیاورده است. این مجموعه، حاوی تمامی مطالب کتاب بحارالانوار اعم از آیات، تفسیر و تأویل، معارف اسلامی مربوط به اصول و فروع دین، حقیقت اشیاء و احوال و احکام و آثار آن ها در نزد خداوند، فروع فقهیه، قصص و حکایات، خطبه ها، دعاها و زیارات است.
علی نمازی شاهرودی (۱۲۹۴-۱۳۶۴ش)، از عالمان و مؤلفان شیعه در شاهرود زاده شد و تحصیلات عالیه در علوم مختلف را در نجف و مشهد گذراند. نمازی شاهرودی تألیفاتی دارد که مشهورترین آن مستدرک سفینة البحار است. او در حرم رضوی مدفون است.
مُسْتَدرَک نویسی، اصطلاحی است رایج، میان نویسندگان در حوزه علوم اسلامی، به معنای تألیف کتاب با هدف تکمیلِ کتابی دیگر و جبران کاستی مطالبی که در آن کتاب باید موجود باشد ولی نیست. مستدرک نویسی از قرن چهارم قمری میان مسلمانان آغاز و در شاخه های مختلف علوم اسلامی از جمله فقه، رجال و حدیث نگاشته شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس