ویروس زیکا

دانشنامه عمومی

ویروس زیکا ( نام علمی: Zika virus ) نام یک ویروس از خانواده فلاوی ویریده ( Flaviviridae ) است و از پشه به انسان منتقل می شود. ابتلا به این ویروس بیشتر در نقاطی از آفریقا و آسیای جنوب شرقی دیده شده است.
این بیماری توسط پشه های آئدس ( Aedes ) فعال در روز، مانند A. ae Egypti و A. albopictus منتشر می شود. نام آن از جنگل زیکا از اوگاندا - جایی که ویروس برای اولین بار در سال ۱۹۴۷ جدا شد - آمده است. ویروس زیکا به ویروس های دِنگی، تب زرد، آنسفالیت ژاپنی و ویروس غربی نیل مربوط است. از دهه ۱۹۵۰، شناخته شده است که در یک کمربند استوایی باریک از آفریقا تا آسیا رخ می دهد. از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶، ویروس به سمت شرق، در سراسر اقیانوس آرام و آمریکا گسترش یافت و منجر به همه گیری ۱۶ - ۲۰۱۵ شد.
ویروس زیکا برای اولین بار در سال ۱۹۴۷ در بدن یک میمون در حوالی جنگل زیکا ( Zika ) در نزدیکی دریاچه ویکتوریا در اوگاندا شناسایی شد. این ویروس به مانند تب دنگی، ویروس نیل غربی و تب زرد یک بیماری منطقه گرمسیری منتقل شونده به وسیله پشه ایجاد می کنند. تغذیه پشه ها از خون بیماران ویروس را به آنان منتقل می کند. ویروس در پشه ها بیماری ایجاد نمی کند. گزش افراد سالم به وسیله پشه ناقل، ویروس بیماری را به آنان منتقل می کند. ویروس ایجادکننده این بیماری اولین بار در سال ۱۹۷۴ جداسازی شد. [ ۱] اولین شیوع ثبت شده در بین مردم در سال ۲۰۰۷ در ایالات فدرال میکرونزی رخ داده است. تا ژانویه ۲۰۱۶، این بیماری در بیست منطقه از قاره آمریکا دید شده است. [ ۲] [ ۲] همچنین گزارش هایی از این بیماری در آفریقا، آسیا و اقیانوسیه نیز دیده وجود دارد. [ ۳] به دلیل شیوع آن که در سال ۲۰۱۵ در برزیل آغاز شد، سازمان جهانی بهداشت در فوریه ۲۰۱۶ آن را یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی در عرصه بین المللی اعلام کرد. [ ۴]
ویروس زیکا توسط پشه ای موسوم به «آیدس آیگیپتی» ( حشره مصری ) منتقل می شود که ناقل بیماری های دیگری از جمله تب زرد و تب دنگی نیز هست. [ ۵] اما در موارد نادری انتقال آن از طریق رابطه جنسی هم گزارش شده است. [ ۶]
انتشار این ویروس تا پیش از سال ۲۰۰۷ به آفریقا و آسیای جنوب شرقی محدود بود و چندان مورد توجه قرار نمی گرفت. در سال ۲۰۰۷ در میکرونزی از جزایر اقیانوس آرام نیز شیوع پیدا کرد. تا سال ۲۰۱۴ فقط محدود به این مناطق بود ولی در آن سال به جزیره ایستر و شیلی نیز گسترش یافت. در ماه مه ۲۰۱۵ به برزیل نیز راه یافت. در برزیل در سال ۲۰۱۵ بیش از ۸۴۰۰۰ مورد ابتلا به این ویروس و در سال ۲۰۱۶ بیش از ۲۱۰۰ مورد میکروسفالی ثبت شد. تاکنون ۹ کشور در آمریکای مرکزی و جنوبی موارد ابتلا به این ویروس را گزارش کرده اند. پورتوریکو در ۳۱ دسامبر ۲۰۱۵ گزارش کرد که نخستین مورد ابتلای محلی به این ویروس در این کشور دیده شده است. در ژانویه ۲۰۱۶ در ایالت هاوایی آمریکا تولد نوزادی دچار میکروسفالی که از لحاظ ویروس زیکا مثبت بود گزارش شد.
عکس ویروس زیکاعکس ویروس زیکا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس