پورفیری

دانشنامه عمومی

پورفیری (فیلسوف). پورفیری یا فُرفوریوس ( ۲۳۳–۳۰۴م ) ( به یونانیِ باستان Πορφύριος ) از فیلسوفانِ مکتبِ اسکندریه و شاگردِ فلوطین و از نام دارترین حکیمانِ نوافلاطونی است. نام ش در زبانِ سریانی ملک بود. در ۲۳۳ میلادی در صور زاده شد و در آتن از لونژَن ( لونگنیوس ) ( همو که به او لقبِ پُرفوریوس، به معنی «ارغوانی پوش» داد ) ادبیات و علومِ بلاغی را آموخت و نزدِ فلوطین به تحصیلِ فلسفه مشغول شد. او به استاد ش بسیار علاقه داشت و او را شاگردی همواره همراه بود و پس از مرگِ او، جانشین ش شد. فرفوریوس نوشته های، استاد ش، فلوطین را در مجموعه یی به نام تاسوعات ( نه گانه ها ) گرد آورد و مقدمه ای هم با نام ایساغوجی ( درآمد ) بر ارغنونِ ارسطو نوشت[ ۱] و دربارهٔ قاطیغوریای او نظرهایی ارزنده ابراز داشت. [ ۲] رساله ای نیز در ردِّ باورهای ترسایان نوشت[ ۳] که بعدها تئودوسِ دوم نُسخِ آن را گردآوری کرد و خواست تا همه را بسوزد، لیکن نسخه هایی از این کتاب ماند و بعدها چاپ شد.
فُرفوریوس چون استاد ش، پاره ای اندیشه های صوفیانه داشت و توحید و مراقبه را شرطِ وصول به حقیقت و نیل به مراتبِ کمال می دانست. او در کتابِ پرهیز از گوشت خواری، [ ۴] آدمیان را به ریاضتِ نفس توصیه می کند. از دیگر آثارِ او نامه ای است که خطاب به همسرِ خود - مارسلا - نوشته و در آن مطالبی خواندنی در بابِ حیاتِ فلسفه و عروجِ خدایان عرضه داشته است. [ ۵] وی به سالِ ۳۰۴ میلادی در روم درگذشت.
عکس پورفیری (فیلسوف)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

پورْفیری (porphyria)
گروهی از بیماری های نادر وراثتی، ناشی از نقایص آنزیمی. این بیماری ها با اثر روی دستگاه گوارش باعث ناراحتی شکمی می شوند. آثار بیماری بر دستگاه عصبی باعث اختلالات روان پریشی، صرع، و ضعف می شود و با ایجاد پرفشاری خون بر دستگاه گردش خون نیز اثر می گذارد. بیماری بر پوست هم تأثیر دارد و باعث حساسیت بیش از حد پوست به نور می شود. درمان خاصی برای این بیماری ها در دست نیست. در پورفیری، بدن نمی تواند از یک یا چند پورفیرین استفاده کند. پورفیرین ها رنگدانه هایی اند که با آهن ترکیب می شوند و بخشی از پروتئین های ناقل اکسیژن، هموگلوبین و میوگلوبین، را تشکیل می دهند. در نتیجه، بدن آن ها را فقط ذخیره و دفع می کند. به همین سبب، ادرار پس از مدتی ماندن به رنگ قهوه ای مایل به قرمز درمی آید. تصور می شود مری ملکۀ اسکاتلند، جیمز اول، و جورج سوم هم مبتلا به این بیماری بوده اند. به همین سبب، این بیماری را به نام بیماری سلطنتی هم می شناسند. پورفیری نوعی ناهنجاری نادر وراثتی است که باعث ایجاد اختلالات گوناگون، ازجمله بیماری های روانی، می شود.

پورفیری (زمین شناسی). پورفیری (زمین شناسی)(porphyry)
هر نوع سنگ آذرین، حاوی بلورهای درشت در زمینهای ریزتر.

پیشنهاد کاربران

بپرس