کیست هیداتید

دانشنامه عمومی

کیست هیداتید ( به انگلیسی: Hydatid cyst disease ) یا بیماری اکینوکوکال ( به انگلیسی: echinococcal disease ) یا اکینوکوکوزیس ( به انگلیسی: Echinococcosis ) یک بیماری انگلی ناشی از مرحله نوزادی کرم های نواری از گونهٔ اکینوکوکوس است. انسان ها به دو نوع عمده از این بیماری دچار می شوند، اکینوکوکوزیس کیستی و اکینوکوکوزیس حبابچه ای. این بیماری دو نوع دیگر نیز دارد که خیلی رایج نیستند؛ اکینوکوکوزیس چند کیستی و اکینوکوکوزیس تک کیستی. اکینوکوکوزیس کیستی شایع ترین نوع بیماری هیداتید است که ناشی از مرحله نوزادی کرم اکینوکوکوس گرانولوزوس می باشد و به بیماری کیست هیداتید مشهور است. اکینوکوکوزیس حبابچه ای یا آلوئولار ناشی از گونه دیگر انگل به نام اکینوکوکوس مولتی لکولاریس است.
بیماری کیست هیداتید ( اکینوکوکوزیس کیستی ) معمولاً در ابتدا علائمی به همراه ندارد و دوره بی علامتی ممکن است ماه ها تا بیش یک سال نیز به طول بینجامد. انگل در بدن انسان ضایعات کیستی ایجاد می کند. بروز علائم و نشانگان به محل و اندازهٔ کیست ها بستگی دارند. در ۶۰ تا ۷۰ درصد موارد انگل کبد را درگیر می کند، اما می تواند در دیگر بخش های بدن مانند شش ها، مغز و تقریباً هر ارگان دیگر بدن نیز دیده شود. هنگامی که کبد تحت تأثیر قرار بگیرد، ممکن است فرد این علائم را نشان دهد: شکم درد به ویژه در بخش بالای سمت راست شکم، احساس توده در شکم، کاهش وزن، و یرقان. اگر این بیماری شش ها را تحت تأثیر قرار دهد، اغلب می تواند موجب سرفه، درد قفسهٔ سینه و تنگی نفس گردد. [ ۱]
چرخه زندگی انگل معمولاً بین سگ و سایر گوشتخواران و گوسفند و بز و گاو و شتر و سایر علفخواران وحشی در جریان است. انسان به صورت تصادفی همانند دام ها به این بیماری دچار می شود. این بیماری با خوردن آب یا مواد غذایی و سبزیجات که آلوده به تخم های این انگل باشد یا از طریق تماس با حیوانات آلوده به این انگل منتقل می گردد. [ ۱] تخم های این انگل در مدفوع حیوانات گوشت خوار مانند سگ، گرگ، شغال، کفتار و روباه یافت می شود که به مرحله کرم بالغ این انگل آلوده اند. [ ۲] این جانوران زمانی به انگل آلوده می شوند که امعا و احشای علفخواران آلوده به کیست هیداتید را بخورند. این علفخوار می تواند گوسفند، بز، گاو، شتر، خوک یا سایر علفخواران وحشی باشد. [ ۲] تشخیص بیماری معمولاً از طریق روش های تصویربرداری پزشکی به ویژه سونوگرافی صورت می گیرد، سی تی اسکن یا ام آرآی نیز می توانند مورد استفاده قرار بگیرند. آزمایش خونی که در آن پادتن های ضد این عفونت را بررسی می کنند و همچنین بافت برداری نیز می توانند کمک کننده باشند. [ ۱] بنابر طبقه بندی سازمان جهانی بهداشت پزشکان متخصص رادیولوژی بهتر است هنگام گزارش تصویربرداری مرحله کیست هیداتید مشاهده شده در کبد را ( بین CE1 تا CE5 ) گزارش نمایند.
عکس کیست هیداتید
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس