گلیان

لغت نامه دهخدا

گلیان. [گ ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان ولوپی بخش سوادکوه شهرستان شاهی که در 1000گزی جنوب خاوری آلاشت واقع شده است. هوای آن سرد و سکنه اش 80 تن است. آب آنجا از چشمه تأمین میشود. محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

گلیان. [ گ ُ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش شیروان شهرستان قوچان که کلیه قرای آن در جنوب و جنوب باختری شیروان واقع است. موقعیت دهستان کوهستانی ، هوای آن معتدل و آب مزروعی اغلب قراء از رودخانه و چشمه سارها تأمین میشودکه عموماً شیرین و گوارا هستند. این دهستان از 11 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل میشود. مجموع ساکنان آن در حدود 10768 تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

گلیان. [ گ ُ ] ( اِخ ) قصبه مرکز دهستان گلیان بخش شیروان شهرستان قوچان که در18هزارگزی جنوب باختری شیروان ، سر راه مالرو عمومی شیروان به امیرانلو واقع شده است. هوای آن معتدل و سکنه اش 1304 تن است. آب آنجا از رودخانه و چشمه سارها تأمین میشود. محصول آن انگور، ابریشم و گردو و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی آنان قالیچه بافی و راه آن مالرو است. گلیان دارای پاسگاه ژاندارمری و 3 باب دکان است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

گلیان. [ گ ُ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان قلقل رود شهرستان تویسرکان که در 30000گزی جنوب باختری شهر تویسرکان و 3000گزی جنوب رودخانه تویسرکان واقع شده است. هوای آن سرد و سکنه اش 386 تن است. آب آنجا از چشمه تأمین میشود. محصول آن غلات دیم و لبنیات و شغل اهالی زراعت و گله داری و راه آن مالرو است که تابستان اتومبیل میتوان از آن برد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

گلیان. [ گ ُ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان ژاوه رود بخش کامیاران شهرستان سنندج که در38000گزی شمال باختری کامیاران و 14000گزی شمال باختر شاهین واقع شده است. هوای آن سرد و سکنه اش 323 تن است. آب آنجا از چشمه تأمین میشود. محصول آن غلات ، لبنیات ، توتون و عسل و شغل اهالی زراعت و گله داری و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

گلیان. [ گ َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان مرودشت بخش زرقان شهرستان شیراز که در 37000گزی شمال خاور زرقان و 2000گزی راه شوسه شیراز به اصفهان واقع شده است. هوای آن معتدل و سکنه اش 250 تن است. آب آنجا از رودخانه سیوند تأمین می شود. محصول آن غلات و چغندر و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).

فرهنگ فارسی

۱- دهستانی است از بخش شیروان شهرستان قوچان ( خراسان ) واقع در جنوب و جنوب باختری شیروان کوهستانی و معتدل دارای ۱۱ ده و ۱٠۷۶۸ تن سکنه . ۲ - قصبه مرکز دهستان گلیان واقع در جنوب باختری شیروان . کوهستانی و معتدل دارای ۱۳٠۴ تن سکنه . محصول غله انگور گردو ابریشم صنعت دستی قالی بافی .
دهی است از دهستان مرودشت بخش زرقان شهرستان شیراز

دانشنامه عمومی

گلیان (بیرجند). گلیان یک روستا در ایران است که در دهستان باقران شهرستان بیرجند واقع شده است. [ ۱] گلیان ۱۴۳ نفر جمعیت دارد.
عکس گلیان (بیرجند)

گلیان (شیروان). گلیان، روستایی در شمال شرق ایران، واقع در بخش مرکزی شهرستان شیروان خراسان شمالی است.
گلیان در فاصله ۲۳ کیلومتری جنوب شیروان واقع است. از طرف شمال به روستای ملا باقر و از طرف جنوب به روستای استخری و بلقان و از شرق به زمین های مزروعی فاروج و از غرب به روستای برزلی، محدود می گردد.
مردمان این روستا به زبان تاتی ، زبان کردی [ ۲] [ ۳] و کردی تکلم می کنند.
روستای گلیان، مرکز دهستان گلیان است و جمعیت آن بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۰، بالغ بر ۴۴۱ نفر ( ۱۳۱ خانوار ) می باشد. از این تعداد، ۲۰۱ مرد و ۲۴۰ نفر زن است. [ ۴]
روستای گلیان یکی از ۳۶۵ روستای نمونه گردشگری ایران و همچنین جزء سه روستای نمونه گردشگری شهرستان شیروان در خراسان شمالی می باشد. [ نیازمند منبع]
روستای گلیان یکی از روستاهای بسیار قدیمی شیروان است. [ نیازمند منبع] این روستا در دره ای واقع شده که دو قلعه بالای ده ساخته اند، یکی این طرف دره و دیگری آن طرف، قلعه ای مستحکم و بزرگ و قدیمی است، که به قلعهٔ موسی خان معروف است. این قلعه دهنه ای را که از سمت کوه اسفراین می آمد، حفظ و نگهبانی می کرد. [ نیازمند منبع] در بالای دو کوه مشرق و مغرب، از هر طرف به فاصله هزار و پانصد ذرع، سه برج ساخته شده است که دهنه شمالی این دره که منتهای باغات است معلوم نیست که به چه واسطه محفوظ بوده است، قلعه داشته یا سنگری بسته است.
آب رودخانه که از گلیان جاری است، به طرف شیروان روان می باشد. گلیان شهر بزرگی[ نیازمند منبع] بوده و ۷ حمام داشته و امروزه آثاری از آن حمام ها باقی نمانده است. [ نیازمند منبع]
در گلیان مقبره و بقعه معتبری است، معروف به مقبره بابا توکل. وسعت بقعه شش متر و مصالح به کار رفته در آن از سنگ و گچ بوده و از قرار معلوم بابا توکل از مشایخ عرفاً و مرتاضین بوده است. در شمال مقبره بابا توکل، امیر شمس الدین محمد بن نظام الدین ولی بیگ مدفون بوده است. سنگ قبر او را اهالی از زیر آوار قبه بقعه خرابه بیرون آورده، شسته و پاک کرده و بر مزار قبربابا توکل نصب کرده اند، که امروزه اثری ازآن باقی نمانده است. و در حال حاضر بنای قدیمی تخریب و بقعه دیگری بر سر مزار ساخته شده است[ نیازمند منبع] ، از دیگر آثار تاریخی این روستا می توان به غار کافر قلعه، گورستان گبر خانه و مسجد جامع اشاره کرد. [ نیازمند منبع]
عکس گلیان (شیروان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس