بخارای شریف

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بُخارای ِ شَریف ، نخستین روزنامه علمی و ادبی به زبان فارسی در آسیای مرکزی که از یکشنبه ۲۲ ربیع الاول ۱۳۳۰ تا ۲۳ محرم ۱۳۳۱ق / ۱۱ مارس ۱۹۱۲ تا ۲ ژانویه ۱۹۱۳م در شهرستان کاگان (نزدیک بخارا) چاپ ، و در منطقه منتشرمی شد.
سردبیر این نشریه ، م .ت .جلال یوسف زاده و صاحب امتیاز آن ، ک .ل .لیوین بود. بخارای شریف در ۴ صفحه منتشر می شد و زبان آن فارسی تاجیکی بود و نویسندگانش تلاش داشتند مطالب آن به گونه ای قابل فهم برای مردم فراهم آید. روزنامه در ۴ ماه نخست ، هفته ای ۶ شماره و سپس هر هفته ۳ شماره منتشر می شد.
دلیل تأسیس
فکر ایجاد چنین روزنامه ای ، نخستین بار توسط میرزا سراج حکیم (شاعر و سیاح ) و میرزا محیی الدین منصوری (بازرگان ثروتمند) مطرح گردید. ایشان با انگیزه فرار از عقب ماندگی سیاسی و اجتماعی بخارا و تبعیت از روزنامه هایی چون : ترجمان ، حبل المتین ، چهره نما، پرورش و...که در کابل ، کلکته ، مصر و...به چاپ می رسیدند، به فکر انتشار بخارای شریف افتادند؛ از این رو برای حمایت های مادی ، متوجه لیوین ، صاحب کارخانه پنبه شدند و پس از کسب پشتیبانی او، از حاکمان روس در منطقه (به شرط نظارت آنها بر چاپ روزنامه )، اجازه انتشار بخارای شریف را دریافت داشتند و سپس با دعوت از حیدر خواجه میر بدلف (مترجم روسها در منطقه ) به عنوان نویسنده ، میرزا جلال یوسف زاده از قفقاز (همکار جلیل محمدقلی زاده در نشر ملا نصرالدین ) به عنوان سردبیر، و میرزا غفار (روشنفکر ایرانی ) به عنوان ویراستار، کار خود را آغاز کردند.
جایگاه فرهنگی
بخارای شریف خیلی زود به پایگاهی برای فرهنگ دوستان بخارا و سمرقند تبدیل شد و افزون بر میرزا جلال و میرزا سراج ، نویسندگان دیگری چون فطرت ، عینی ، بهبودی و علیزاده ، همکاری خود را با آن آغاز کردند و با این وسیله به انعکاس دیدگاه های نواندیشان و روشنفکران منطقه پرداختند. به گفته عینی ، این روزنامه در تنویر افکار مردم بخارا خدمت شایانی مبذول داشت .
تعطیلی روزنامه
...

دانشنامه عمومی

«بخارای شریف» ( به الفبای فارسی تاجیکی: Бухорои Шариф ) یکی از رایج ترین نام های شهر تاریخی بخارا است. در قرون وسطی، در سراسر جهان اسلام به هفت شهر مکه، مدینه، بیت المقدس، بغداد، دمشق، مزار شریف و بخارا به دلیل شهرت به عنوان یک مرکز یادگیری علوم اسلامی، عنوان «شریف» داده شد. از بخارا بزرگان دینی و راویان حدیث بسیاری همچون امام بخاری برخاسته اند.
بخارا در طول تاریخ از القاب پرشماری برخوردار بوده که یکی از دیگر لقب های مشهور آن «فاخره» است که به معنای شهر پرافتخار است. به گفته نرشخی، تاریخ نویس ایرانی قرن چهارم هجری، این نام به احترام شهدایی است که برای پایداری اسلام کشته شدند. «قبه الاسلام» ( گنبد اسلام ) دیگر لقب بخارا است که در اوایل قرن نهم میلادی در پی تبدیل بخارا به یکی از قویترین مراکز فقه، اخلاق و فرهنگ اسلام در شرق به کار می رفت.
در قرون وسطی، بخارا نه تنها به عنوان یک مرکز مهم اسلامی، بلکه به عنوان مرکزی علمی و فرهنگ مشهور شد. هزاران دانشجو در قرون مختلف در نزدیک به ۲۰۰ مدرسه ساخته شده در بخارا دانش های دینی و دنیوی کسب کرده و روشنگری را در سراسر آسیای میانه گسترش دادند. به لطف کارهای شیخ سیف الدین باخرزی، شهرت بخارا در جهان اسلام بیش از پیش گسترش یافت. به همین دلیل، از قرن سیزدهم به بعد، صفت «شریف» را به آن دادند که به معنای ارجمند و بزرگوار است. از این تاریخ حاکمان بخارا سکه هایی با نوشته «ضرب بخارای شریف» تولید کردند.
بخارا یکی از مراکز اصلی فرهنگی ایرانیان در قرون سوم و چهارم بود و کسانی چون ابوعلی سینا، که متولد این شهر است، فارابی، ابوریحان بیرونی، خوارزمی و صدها دانشمند ایرانی در بخارا زیسته اند. در سال ۱۹۲۴ میلادی سمرقند و بخارا به دنبال سیاست های تفرقه افکنانه شوروی پیشین از تاجیکستان جدا شد و به ازبکستان پیوست.
عکس بخارای شریف

بخارای شریف (روزنامه). بخارای شریف نخستین روزنامه به زبان فارسی بود که در آسیای میانه منتشر شد. انتشار این روزنامه در روز دوشنبه ۲۰ اسفند ۱۲۹۰ ( ۱۱ مارس ۱۹۱۲ میلادی ) در بخارا آغاز شد. بعد از تجزیه شوروی و استقلال جمهوری تاجیکستان، سالروز تأسیس این روزنامه به عنوان روز مطبوعات تاجیکستان اعلام شده است. [ ۱]
میرزا محیاالدین و میرزا سراج الدین که هر دو از پیشگامان جنبش تجـددخواهی بودند و به نقش روزنامه در امر بیداری و تشکل جـوانان بخارا و امر پیشبرد اصلاحات و تجـدد به خوبی آگاه بودند، برای به دست آوردن روزنامه برنامه ای دقیق طرح ریزی کردند. ق. ل. لیوین، بازرگان شناخته شدهٔ پنبه به نمایندگی روسیه تزاری در بخارا برای دریافت امتیاز نشر روزنامه مراجـعه و ادعا کرد که برای آشنا ساختن مردم بخارا با سیاست روسیه و نیز افزایش محصول پنبه، که صنایع بافندگی روسیه به آن نیاز جدی داشت، تأسیس یک روزنامه ضروری است. تجددخواهان بخارا برای اطمینان خاطر نمایندگی روسیه، حیدر خواجه میربدل، مترجم سفارت روسیه در بخارا را به عنوان مدیر روزنامه تعیین کردند و میرزاجلال یوسف زاده را که با روزنامه نگاری آشنایی نزدیک داشت، از قفقاز دعوت کردند.
امیر عالم خان، امیر بخارا براساس درخواست سفارت روسیه به ق. ل. لیوین و حیدر خواجه میر بدل اجازه نشر روزنامه را داد و به این ترتیب روزنامهٔ بخارای شـریف، نخستین نشریه بخارایی به کوشش جدیدی ها به زبان فارسی در ۲۰ اسفند ۱۲۹۰ در بخارا چاب شـد. نقش فعالان جـنبش جـوان بخارائیان ( جدیدی ها ) در نوشتن مقاله ها برجسته است، اما بنا بر جو حاکم سانسور و استبدادزدگی جامعه، تعداد زیادی از مقاله ها به نام مستعار نشر می گردید. روزنامه در قطع ۲۶ در ۴۳ سانتی متر، در چهار صفحه و در هر هفته شش شماره منتشر می شد.
«بخـارای شـریف» در نخستین شماره اش نوشته است: «. . . به همت ملت پسندانه چند نفر معـارف پرور و ترقی خواهان، روزنـامـه ٔ بخـارای شـریف بـه زبان رسمی بـخـارا کـه فـارسی است، تأسیس شـده. . . برای ۹–۱۰ میلیون نفر. . . همین یک روزنـامـه است و فقط. »[ ۲]
در بخارای شریف بیشتر دربارهٔ این موضوعات، مطلب نگاشته می شده است: تعمـیم عـلوم، ترویج معـارف، گشایش و اصلاح مکاتب و مدارس، بـهبـود امور کشاورزی، آبیاری، باغداری، دامپروری و ترقی اقتصادی، توجه بـه حقوق و وظایف حکـومـت و رعایا، اصلاح اداره امارت بـخـارا، مبارزه علیه جهل، خرافه پسندی و عادات ناپسند، بـهبـود امور بـهداشتی، پرورش زبان و ادب فارسی، رابطه دین و مذهب و وحدت جهان اسلام. [ ۲]
عکس بخارای شریف (روزنامه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس