بنی اشجع

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] از قبایل عدنانی ساکن حجاز هستند. بنی اشجع به تبار اشجع بن ریث بن غَطَفان بن سعد از قبایل مُضر از عرب عَدْنانی گفته می شود.
بکر، سلیم و عمرو فرزندان اشجع اند که از نسل آنان تیره هایی پدید آمد. بنوقُنْفُذ بن خلاوه، بنوفتیان بن سُبیع، بَصّار، دُهمان و عُلَیم از آن جمله اند.از قبایل همنام اشجعیان می توان به تبار اشجع بن عمرو تیره ای از کَهْلان از قَحْطانیان و بنواشجع بن عامر بن لیث از کِنانه اشاره کرد که با بنی اشجع مورد نظر متفاوت اند.
موقعیت مکانی
اشجعی ها در همسایگی قبیله بنی ضَمْرَه و در مناطقی چون صهباء، الجَرّ، مروراة، ثاملیه و صَحْن الحیل سکونت داشتند. ضَرْغد، اَکْوام، ایر، اَعیار، ضبع و هومه از کوه های قبیله غَطَفان به شمار آمده که اشجعی ها به عنوان زیرمجموعه ایشان در آنها سهیم بوده و در این مناطق نیز سکونت داشتند. بکری، سرزمین حجاز را به ۱۲ بخش تقسیم کرده و یکی از آنان را دار اشجع می داند. آنان از قبایلی بودند که محل سکونتشان به مدینه نزدیک تر از مکه بود.آنان همپیمان بنی ضَمْرَه و خزرج بودند و به دعوت خزرجیان در نبرد «بُعاث» ایشان را همراهی کردند و با بنوسُلیم بن منصور نیز نبردی داشته اند.
عکس العمل در برابر اسلام
اشجعی ها از قبایلی دانسته شده اند که در برابر اسلام آوردن قبایل غِفار و اسلم واکنش نشان داده و با استهزا و سرزنش آنان می گفتند: اگر در اسلام خیری می بود آنان بر ما پیشی نمی گرفتند. آیه «و قالَ الَّذینَ کَفَروا لِلَّذینَ ءامَنوا لَو کانَ خَیرًا ما سَبَقونا اِلَیهِ» به این مطلب اشاره دارد و مراد از کافران، بنی اشجع و دیگر خرده گیران مشرک هستند. با توجه به مکی بودن آیه مورد نظر و اسلام اشجع در دوره مدنی، به نظر می رسد تطبیق آیه بر اشجع از سوی مفسران صورت گرفته است، در عین حال این گزارش چنانچه درست باشد حکایت از اسلام غِفار و اَسْلَم پیش از اشجع دارد.
روابط با پیامبر
...

[ویکی حج] بنی اشجع از قبایل عدنانی ساکن حجاز بود.
نسب این قبیله به اشجع بن ریث بن غَطَفان از قبایل مُضر از عرب عَدْنانی می رسد. آنها در سرزمین بین مکه و مدینه نزدیکتر به مدینه ساکن بودند. از زمان اسلام آوردن آنها گزارش دقیقی در دست نیست.
طبق گزارش های رسیده، سال های آغازین اسلام همکاری مناسبی با پیامبر(ص) نداشتند بلکه در بعضی از نبردها مشرکان را همراهی کردند و در غزوه حدیبیه از دعوت پیامبر(ص) سرباز زدند، ولی بر پایه برخی گزارش ها عده ای از آنان در صدر اسلام، مسلمان شدند و حتی در برخی از غزوات پیامبر مثل غزوه خیبر، غزوه حنین و فتح مکه شرکت داشتند.

پیشنهاد کاربران

بپرس