بنی ضمره

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] از قبایل عدنانی هم پیمان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بودند.
بنی ضمره فرزندان بکر بن عبد مناة از تیره های قبیله کنانه هستند که منسوبان به آن را ضَمْری گویند. سه قبیله بنودِیل، بنی لیث و عُریج از قبایل هم عرض و بنی غفار از زیرشاخه های بنی ضمره اند. قبیله ای دیگر نیز با نام بنی ضمره وجود دارد که از شاخه های قُشیر بن کعب از زیرمجموعه های قبیله هوازن است.
ƒبنی ضمره در دوران جاهلی
سرزمین بنی ضمره در جنوب غربی یثرب (مدینه) جای داشته و مشهورترین مکان سکونت آنان ودّان بوده که بر راه مکه قرار داشته است. آن ها به صورت مجموعه های پراکنده در منطقه ای گسترده میان بندر یَنْبُع در غرب یثرب تا جُحْفه در میانه راه مکه و در مناطقی چون مَرُّود ، بَزْواء ، هَدَّه ، اُثَیْل ، ودّان ، مِرْجَم ، یَنْبُع ، اَبْواء و بدر مستقر بودند؛ کوه نِصع در پایین حجاز و ثافل اکبر (جبل صبح) و ثافل اصغر (جبل بنی ایوب) از کوه های تهامه و وادی جُمیش و دوْم و آب های شُبیکه ، بَرود و کُلَیّه را نیز به بنی ضمره نسبت داده اند. خرّار نیز آبی برای بنی زُهیر و بنی بدر از تیره های فرعی بنی ضمره بوده و بُغَیبغه، غَیقَه و اَذناب الصفراء از آب های مشترک بنی غفار و بنی ضمره شمرده شده اند. آن ها برای ییلاق به جایی به نام رُکبه و برای قشلاق به ذات نُکیف، از سرزمین های یلملم نزدیک مکه در تهامه می رفتند. سکونت بنی ضمره در مسیر تجارت مکه به شام، فرصت تجارت را برایشان مهیا ساخته بود. آن ها را دارای ثروت فراوان و جمعیت بسیار خوانده اند.
← نبرد فجار
از بعثت رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم تا هجرت او به مدینه، گزارشی از بنی ضمره در رویدادهای مربوط به پیامبر در دست نیست. می توان دوری سکونت گاه های بنی ضمره از مکه را از عوامل این امر دانست؛ برخی مفسران آیه ۱۰۰ سوره نساء /۴:(و مَن یَخرُج مِن بَیتِهِ مُهاجِرًا اِلَی اللهِ ورَسولِهِ ثُمَّ یُدرِکهُ المَوتُ) را درباره یکی از مسلمانان بنی ضمره دانسته اند که پس از پذیرش اسلام ، قصد هجرت به مدینه را داشت، اما به محض بیرون آمدن از مکه، بر اثر بیماری درگذشت. شأن نزول هایی دیگر نیز برای این آیه وجود دارد.
← بنی ضمره بعد از هجرت
...

[ویکی حج] بنی ضَمْره از قبایل عدنانی هم پیمان پیامبر(ص) است. بنی ضمره در مناطق وسیعی میان بندر یَنْبُع در غرب یثرب تا جُحْفه در میانه راه مکه سکونت داشتند، و به دلیل قرار گرفتن در مسیر تجارت مکه به شام دارای تجارت و ثروت زیادی بودند.
بعد از حضور پیامبر اسلام(ص) در مدینه آنها از نخستین قبایلی بودند که با پیامبر پیمان بستند، اما با توجه به گزارش ها و شواهد تاریخی بعد از ناکامی مسلمانان در نبرد احد و با توجه به وقایع بئر معونه و رجیع آنها به پیمان خود پایبند نشدند و پیامبر را همراهی نکردند. اما از سال هشتم ق. که اسلام رو به گسترش بود با پیامبر همراه شدند و حضرت را در فتح مکه، غزوه حنین و غزوه تبوک یاری کردند.
بنی ضمره فرزندان بکر بن عبد مناة از تیره های قبیله کِنانه هستند که منسوبان به آن را ضَمْری گویند. سه قبیله بنودِیل، بنی لیث و عُریج از قبایل هم عرض و بنی غِفار از زیرشاخه‏ های بنی ضمره ‏اند. قبیله ای دیگر نیز با نام بنی ضمره وجود دارد که از شاخه‏ های قُشیر بن کعب از زیرمجموعه های قبیله هوازن است.

پیشنهاد کاربران

بپرس