خمارویه

لغت نامه دهخدا

خمارویه. [ خ ُ ی َ ] ( اِخ ) ابن احمدبن طولون. دویمین تن از بنی طولان که از سال 270 تا 282 هَ. ق. ریاست کرده.( یادداشت بخط مؤلف ). رجوع به ص 252 نزهةالقلوب ج 3 و تاریخ الخلفاء ص 244 و الوزراء والکتاب ص 55 شود.

فرهنگ فارسی

ابن احمد ابن طولون دومین تن از بنی طولان که از ۲۷٠ تا ۲۸۲ ه. ق . ریاست کرده .

دانشنامه عمومی

ابوالجیش خُمارویه بن احمد بن طولون ( درگذشته ۲۸۲ قمری / ۸۹۶ میلادی ) از فرمانروایان طولونی مصر و سوریه بود که از ۲۷۰ تا ۲۸۲ هجری قمری ( ۸۸۴ تا ۸۹۶ میلادی ) حکومت کرد. حکومت خمارویه از فرات تا نوبه را دربرمی گرفت. نام خمارویه فارسی است که در فارسی به صورت خُمارُویه ( در قیاس با سیبویه ) و در عربی خُمارَوَیْه تلفظ می شود.
احمد ابن طولون پس از مرگش ثروتی حدود ده میلیون دینار و هفت هزار برده بر جای گذاشت، و وصیت کرد تا بعد از او پسرش «خمارویه» امارت را عهده دار شود و لشکر با او بیعت نمود. پس از مرگ ابن طولون سپاهیان چنان که رسم بود فراهم آمدند و بر امارت خمارویه پسرش هم سخن شدند. خلیفه عباسی نیز بناچار با والی تازه، که بیست سال داشت موافقت کرد.
با وجود کوشش هایی که احمد بن طولون در رفع مشکلات کرده بود هنوز راه خمارویه چنان که باید هموار نبود و مشکلات بسیار بود که خمارویه می بایست با تدبیر یا به زور از پیش بردارد که هنوز سرداران ترک به ولایت مصر چشم داشتند و موفق بالله از کارشکنی دربارهٔ جانشین ابن طولون نیاسوده بود. خمارویه نیز بگفت تا موفق را بر منبرها لعن کردند و واسطی پیشکار پدر را با سپاهی بسیار راهی کرد و از دریا نیز وی را به نیروی دریائی مدد داد، موفق نیز از بغداد برون شد و کار جنگ راست کرد. ابن کنداج والی موصل و ابن ابی الساج والی ارمنستان و جبال نیز با وی برون شدند و دمشق را بگرفتند و خمارویه به ناچار خویشتن برون شد و جنگ ایشان را آماده شد و به سال ۲۷۳ دمشق را از آن ها پس گرفت آنگاه به قلمرو ابن کنداج حمله برد و میان والی مصر و دربار خلافت صلح افتاد و موفق و معتمد خلیفه نامه صلح را به دست خویش نوشتند که والی مصر و شام برای مدت سی سال خاص خمارویه و اعقاب او باشد. خمارویه نیز بگفت تا لعن موفق را متروک کردند و نام وی را به خطبه قرین خلیفه آوردند. [ ۱]
در نتیجه این پیروزی، خمارویه بر رقه تسلط یافت و موصل و جزیره را نیز به قلمرو خویش برد و نام وی را به منبرها گفتند، ابن ابی الساج را نیز مطیع کرد و سپاه وی را تا دجله براند و فرمود تا بر کنار دجله تختی از طلا ساختند تا به یادگار پیروزیهای خویش بر آن نشیند. والی طرسوس نیز که از سال ۲۷۰ از اطاعت طولونیان برون رفته بود به اطاعت آمد ( ۲۷۶ ه‍. ق ) موفقیت های خمارویه به همین جا محدود نماند، به روزگار وی نفوذ دولت طولونی از ولایت طرسوس نیز گذشت و در سالهای ۲۷۸ و ۲۷۹ ( ۸۹۱ و ۸۹۲م ) سپاه وی بارها بر قلمرو روم شرقی حمله برد. [ ۲]
عکس خمارویهعکس خمارویه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس