درانی

لغت نامه دهخدا

درانی. [ دَ نی ی ] ( ع ص ) ملح درانی ؛ یعنی نمک سخت سپید، و ملح اندرانی غلط است. ( از منتهی الارب ).

درانی. [ دُرْ را ] ( اِخ ) ( طائفه ٔ... )نام قومی است از افغانان که در اطراف و حوالی قندهار سکونت می دارند. گویند که بسبب کشیدن مروارید در گوش به این لقب ملقب گشتند و این قوم را ابدالی نیز گویند. ( آنندراج ). عنوان طایفه ای از افاغنه که اصلاً ابدالی نام داشت و پس از برآمدن احمدشاه درانی نامش به درانی تبدیل گردید. طایفه ابدالی به چند تیره تقسیم میشد که از مهمترین آنها پوپلزای یا پوپلزائی و بارکزای یا بارکزائی بود. بعد از قتل نادر ( 1160 هَ. ق. )، شعبه صدوزای ( یا سدوزی ) یا صدوزائی ( سدوزائی ) از تیره های پوپلزائی و سپس تیره بارکزائی در افغانستان حکومت کرده اند. امرای شعبه سدوزائی بعد از احمدشاه درانی بترتیب عبارت بوده اند از: تیمورشاه درانی ، زمان شاه درانی ، محمودشاه درانی ، شاه شجاع درانی ، علی شاه درانی ( کابل )، ایوب شاه درانی ( پیشاور و کشمیر )، کامران میرزا ( هرات ). در زمان امرای اخیر خاصه محمودشاه درانی و کامران میرزا، جنگهای هرات بین ایران وافغانستان واقع شد. سلسله صدوزائی بدست دوست محمدخان افغان منقرض شد و فرمانروائی به تیره بارکزائی منتقل گردید. ( از دائرة المعارف فارسی ). پس از قتل نادرشاه افشار ( 1160 هَ. ق. )، افغانان از تابعیت ایران بیرون رفتند و احمدخان را که رئیس قبیله درانی بود به پادشاهی برداشتند. وی مقام وزارت را به جمال خان رئیس قبیله بارکزایی - که با قبیله درانی رقابت داشتند - واگذاشت. از این تاریخ تا یک قرن بعد، این ترتیب برقرار بود؛ یعنی شاه از قبیله درانی و وزیر از قبیله بارکزایی اختیار می شد. احمدشاه سلسله درانی را ( که از 1160 تا 1242 هَ. ق. حکومت کرده اند ) تأسیس نمود و تمام افغانستان را مطیع کرد و چندبار به هند حمله برد و قسمتی از هند را ضمیمه افغانستان نمود. زمان شاه نواده احمدشاه بقتل عام قبیله بارکزایی پرداخت ، ولی این امر بر نفوذ افراد بارکزایی افزود و وسیله انقراض سلسله درانی شد. پس از چند سال هرج و مرج - یعنی در سال 1242 هَ. ق. / 1826 م. - دوست محمدخان برادر وزیر مقتول ( فتح خان بارکزایی ) به تخت پادشاهی افغانستان جلوس کرد. رجوع به طبقات سلاطین اسلام ص 202 و مجمل التواریخ گلستانه صص 64 - 78 شود.

فرهنگ فارسی

نام قومی است از افغانان که در اطراف و حوالی قندهار سکونت می دارند .

دانشنامه آزاد فارسی

دُرّانی
طایفه ای از افغان ها که در حوالی قندهار سکونت دارند. این طایفه که به سبب کشیدن مروارید درگوش به این لقب ملقب شده اند اصلاً ابدالی نام داشتند و یکی از دو طایفه بزرگ افغان اند ، که با به حکومت رسیدن احمد خان ابدالی در افغانستان پس از مرگ نادر (۱۱۶۰ق) وی این لقب را از قبیلۀ خود برداشت و «دُرّانی» را به جای آن گذاشت . طایفۀ ابدالی نیز خود به گروه پوپَلزای و بارکزایی تقسیم می شود که پس از نادر در شعبۀ صدوزای از تیره پوپَلزای و پس از این گروه تیرۀ بارکزایی در افغانستان به حکومت رسیده اند. هدف احمد خان از این تغییر نام ، اتحاد قبایل مختلف افغان و ایجاد فدرالیسم قومی و قبیله ای به منظور تحت اطاعت درآوردن آسان تر آنان بود. احمد خان مقام وزارت را به جمال خان رئیس قبیلۀ بارَکزایی که با قبیلۀ درانی رقابت داشتند، واگذاشت و از این تاریخ تایک سده بعد این ترتیب برقرار بود، یعنی شاه از قبیلۀ درانی و وزیر از قبیلۀ بارکزایی انتخاب می شد. بعد از احمدشاه درانی، تیمورشاه، زمان شاه، محمودشاه، شاه شجاع، علی شاه، ایوب شاه، و کامران میرزا در افغانستان به حکومت نشستند. نیز ← ابدالی

پیشنهاد کاربران

دُرّانی یا ابدالی نام قومی از افغانان ( پشتون ) است که در اطراف و حوالی قندهار در والسوالی ارغستان سکونت دارند. گفته می شود که بسبب کشیدن مروارید در گوش به این لقب ملقب گشتند و این قوم را ابدالی نیز می نامند. این طایفه ابدالی نام داشت و پس از برآمدن احمدشاه درانی نامش به درانی تبدیل گردید. طایفهٔ ابدالی به چند تیره تقسیم می شد که از مهم ترین آن ها تیموری نسل تیمورشاه درانی یا سدوزی، پوپلزی یا بارکزی بود. بعد از قتل نادرشاه افشار ( ۱۱۶۰ ه‍. ق ) ، شعبهٔ سدوزایی ( سدوزی یا صدوزایی ) از تیره های پوپل زایی و سپس تیرهٔ بارکزایی در افغانستان حکومت کرده اند.
...
[مشاهده متن کامل]

در زمان امرای اخیر خاصه محمودشاه درانی و کامران میرزا، جنگ های هرات بین ایران و افغانستان واقع شد. سلسلهٔ نورزایی بدست دوست محمدخان افغان منقرض شت و فرمانروائی به تیرهٔ بارکزائی منتقل گردید. پس از قتل نادرشاه افشار ( ۱۱۶۰ ه‍. ق ) ، و دسیسه انگلستان افغانان از تابعیت ایران بیرون رفتند و احمدخان را که رئیس قبیلهٔ درانی بود به پادشاهی برداشتند. وی مقام وزارت را به جمال خان رئیس قبیلهٔ بارکزایی – که با قبیلهٔ درانی رقابت داشتند – واگذاشت. از این تاریخ تا یک قرن بعد، این ترتیب برقرار بود؛ یعنی شاه از قبیلهٔ درانی و وزیر از قبیلهٔ بارکزایی اختیار می شد. احمدشاه سلسلهٔ درانی را ( که از ۱۱۶۰ تا ۱۲۴۲ ه‍. ق حکومت کرده اند ) تأسیس نمود و تمام افغانستان را مطیع کرد و چند بار به هند حمله برد و قسمتی از هند را ضمیمهٔ افغانستان نمود. زمان شاه نوادهٔ احمدشاه به قتل عام قبیلهٔ بارکزایی پرداخت، ولی این امر بر نفوذ افراد بارکزایی افزود و وسیلهٔ انقراض سلسلهٔ درانی شد. پس از چند سال هرج و مرج – یعنی در سال ۱۲۴۲ ه‍. ق / ۱۸۲۶ م. – دوست محمدخان برادر وزیر مقتول ( فتح خان بارکزایی ) به تخت پادشاهی افغانستان جلوس کرد.
در محاصرهٔ قلعهٔ هرات توسط محمدشاه، الدرد پاتینجر نزد کامران میرزا رفت و او را از تسلیم شدن بازداشت و مطمئن کرد که دولت انگلستان به ایران اعلان جنگ خواهد کرد و نیز متعهد شد که تا هفت ماه قشون ایران را از دور هرات پراکنده سازد. او در هرات شروع به پرداخت وجه کرد و مبالغ گزافی پرداخت و موجب شد اهالی قلعه بیشتر مقاومت کنند. «مستر مک نیل» سفیر انگلستان در ایران نیز اطلاعات اردوی ایران را برای پاتپنجر می فرستاد. عملیات پیچیدهٔ انگلیسی ها در افغانستان علیه ایران با نقش آفرینی پاتینجر و مانکجی که وابستگی مستقیم به سرویس اطلاعاتی بریتانیا داشتند، منجر به جداشدن هرات از خاک ایران شد. انگلیسی ها با غارت ذخایر و منابع کشور و استثمار صنعتگران و تحصیل کردگان ایرانی و مدیریت بر آنان، صنعت خودشان را به ایرانیان نمایاندند.

درانیدرانیدرانی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/درانی
یهنی داری میای
طایفه ایوب زهی از تیره درانی است که به پوپلزایی و بارکزایی متصل می گردد این طایفه در نوزاد هلمند افغانستان و در بلوچستان ایران ساکن هستند و با طایفه درانی ایران رابطه خویشاوندی دارند
فامیلی احمد شاه ابدالی
یا طائفه ای در افغانستان

بپرس