ساختار پروتئین

فرهنگستان زبان و ادب

{protein structure} [زیست شناسی-پروتگان شناسی] ساختمان نهایی و تابیده و سه بعدی اتم های سازندۀ یک پروتئین که شکل هندسی آن را در فضایی سه بعدی توصیف می کند

دانشنامه عمومی

ساختار پروتئین، به ساختاری گفته می شود که پروتئین به خود می گیرد. پروتئین دارای چند ساختار است.
ساختار اول: تعداد و نوع ترتیب قرار گرفتن آمینو اسیدها در زنجیر پلی پپتیدی.
ساختار دوم: آلفا هلیکس بیتا شیت
آلفا هلیکس  : چرخیدن آمینو اسیدها به دور محور فرضی.
بیتا شیت: بالا و پایین کشیده شدن آمینو اسیدها نظر به تفاوت چارج به صورت صفحه ای.
ساختار سوم: دیدن پروتئین به شکل خطی هم زمان با ساختار یک و دو ساختار سومی.
ساختار چهارم: دیدن هم زمان چند رشته پلی پپتیدی ساختار چهارم.
به توالی پروتئین که به صورت رشته ای از اسیدهای آمینه می باشد گفته می شود. این پروتئین ها پلیمرهایی خطی از اسیدهای آمینه هستند که با پیوند پپتیدی بهم متصل شده اند.
به نظم های موضعی گفته می شود که پروتئین در حین تاشدگی به خود می گیرد. ساختار دوم پروتنئین ها خود به چند دسته تقسیم می شود:
مارپیچ آلفا ساده ترین و انعطاف پذیرترین ترتیب، کنفرماسیونی مارپیچی و راست گرد بوده به نام مارپیچ آلفا. مارپیچ آلفا یکی از ساختارهای دوم رایج در پروتئین هاست. مارپیچ آلفا یک مارپیچ راستگرد است که ساختار آن هر۵. ۴ آنگستروم یکبار تکرار می شود. در هر دور مارپیچ آلفا، ۳. ۶ اسید آمینه وجود دارد. یعنی هر ۱. ۵ آنگستروم یک اسید آمینه در طول مارپیچ آلفا قرار می گیرد. هر گروه کربوکسیل و آمین در مارپیچ آلفا با اسید آمینه ای با فاصله چهار تا از خود، دارای باند هیدروژنی می باشد و این الگو در سراسر مارپیچ، غیر از چهار اسیدآمینه در دو انتهای آن تکرار شده است. پروتئین های که به شکل مارپیچ الفا هستند به پروتئین های فنری نیز معروفند.
• صفحه های بتا: ساختار صفحه های بتا، ساختار دوم بسیارکشیده و چین دار می باشد. یکی از تفاوت های مهم صفحه های بتا با مارپیچ آلفا این است که اسیدآمینه هایی که معمولاً در ساختار اول زنجیره پروتئینی با فاصله زیاد از هم قرارگرفته اند، برای تشکیل این ساختار در مجاورت یکدیگر قرار می گیرند بنابراین صفحه های بتا تمایل به سختی داشته و انعطاف پذیری ناچیزی دارند. پیوندهای هیدروژنی بین رشته ای که میان گروه های CO یک رشته بتا و NH رشته بتای مجاور ایجاد می شوند، به صفحات بتا پایداری می بخشند و باعث می شوند که این صفحات ظاهری زیگزاگ داشته باشند.
حالت سه بعدی که پروتئین بعد از پیچش به خود می گیرد گفته می شود که در آن با تا خوردگی بیشتر، صفحات و مارپیچ های ساختار دوم به صورت کروی در می آیند.
عکس ساختار پروتئینعکس ساختار پروتئین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس