سمیح القاسم

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] سمیح القاسم از جمله شاعران معاصر فلسطینی است که شعر مقاومت فلسطین را بنیان گزارد.
سمیح القاسم در سال ۱۹۳۹ از خانواده ای دروزی در شهر زرقاء اردن به دنیا آمد. در شهرهای رامه و ناصره به تحصیل پرداخت و تاکنون در فلسطین زندگی کرده است.
نام او با نام محمود درویش پیوند خورده است و این دو دوستانی یگانه به شمار می ‎آیند. زمانی که درویش از فلسطین خارج گردید، رابطه ی سمیح با او به تیرگی گرایید و مشاجره ی آنها به مطبوعات جهان عرب کشیده شد. این دو علیه یکدیگر نامه های مفصلی نوشتند که اکنون به صورت کتابی مستقل منتشر شده است. منتقدان برای این نامه ها ارزش ادبی و تاریخی فراوانی قائل هستند.
القاسم که نامش با شعر مقاومت و مبارزه پیوند خورده به همراه محمود درویش و معین بسیسو مثلث شعر مقاومت را تشکیل می دهند. شعر های القاسم به زبانهای مختلفی چون انگلیسی، آلمانی، ایتالیایی، ژاپنی، فرانسوی و... ترجمه و منتشر شده است.
سمیح مدت ها رئیس اتحادیه نویسندگان عرب در فلسطین بوده و در حال حاضر به فعالیت های ادبی و سیاسی مشغول است. او علاوه بر شعر، چند رمان و مقالات ادبی فراوانی نوشته است. نخستین کتاب شعر او با عنوان کاروان های خورشید در سال ۱۹۵۸ منتشر شد.
سمیح شاعری بسیارگو به شمار می آید به طوری که در سی سالگی شش مجموعه شعر منتشر کرده بود. آواز کوچه ها، خونم بر کف دستم است، دود آتشفشان ها، سقوط نقاب ها، مرگ بزرگ، مرثیه های سمیح القاسم، تو را دوست دارم آن گونه که مرگ می پسندد، عنصر نامطلوب. آخرین کتاب شعر او هفت کتاب نام دارد.
سمیح القاسم جوائز بسیاری را در حوزه شعر کسب کرده است که از آن جمله می توان به جایزه شعر در اسپانیا، فرانسه، مصر و همچنین بارها توسط رهبر فقید جنبش فلسطین یاسر عرفات مورد تقدیر قرار گرفت.

پیشنهاد کاربران

سمیح القاسم ( عربی: سمیح القاسم ( به عبری: סמיח אל קאסם ) ؛ ۱۱ مهٔ ۱۹۳۹ – ۱۹ اوت ۲۰۱۴ ) یک شاعر، نویسنده و روزنامه نگار اهل فلسطین بود. سمیح القاسم که در کنار محمود درویش، یکی از دو شاعر بزرگ فلسطینی قرن بیستم شناخته می شد.
...
[مشاهده متن کامل]

سمیح القاسم روز ۱۱ مه ۱۹۳۹ در شهر زرقاء در فرااردن در خانواده ای از دروزیان شمال فلسطین به دنیا آمد و در شهرهای رامه و ناصره، بزرگ شد. وی مدتی به معلمی پرداخت.
شعرهای وی به زبان های مختلفی چون انگلیسی، آلمانی، ایتالیایی، ژاپنی، فرانسوی و… ترجمه شده است. القاسم جوایز بسیاری را در حوزه شعر کسب کرده است که ازآن جمله می توان به جایزه شعر در اسپانیا، فرانسه، مصر اشاره کرد.
شعرهای القاسم دربارهٔ مقاومت مردم فلسطین، وفاداری آنان به سرزمین مادری و هویت عربی شان است. دو قصیده «به پیش بیایید» و «راست قامت گام برمی دارم» از مهمترین سروده های القاسم است. بسیاری از اشعار القاسم دست مایه خوانندگان و آهنگسازان خوش ذوق فلسطینی و دیگر کشورهای عربی در سرودهای مقاومت شده است.
القاسم که از چند سال پیش دچار بیماری سرطان کبد بود، روز سه شنبه، نوزدهم اوت، در بیمارستانی در شهر صفد در شمال اسرائیل درگذشت. هنگام مرگ ۷۵ سال داشت.
سمیح القاسم، با وجود فشار، زندان و تبعیدهای مکرر حاضر به ترک سرزمین خویش نشد. سمیح و هم فکرانش معتقد هستند خاک کشور متعلق به آن هاست و باید همان جا هم دفن شوند. تلاش ها و آرمان های بلند سمیح باعث شده است تا در جایگاه دومین شاعر بزرگ فلسطین، پس از محمود درویش شناخته شود. محمود عباس، رئیس دولت خودگردان فلسطین، در پیامی گفت: «صدای والای میهن ما پس از عمری دفاع از حق و عدالت و زمین، ما را ترک کرد. »
سمیح القاسم بیش از شصت کتاب در قالب شعر و داستان و نمایشنامه و ترجمه، به یادگار گذاشته است. آثار کامل سمیح القاسم به زبان اصلی عربی در هفت مجلد بزرگ منتشر شده و بسیاری از شعرها و کارهای ادبی او به زبان های دیگر، از جمله انگلیسی و فرانسوی و روسی و فارسی ترجمه شده است. سمیح القاسم بیش از ۳۰ دفتر شعر، داستان، و نمایشنامه دارد.

سمیح القاسم
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سمیح_القاسم

بپرس