سیخ گردانی

دانشنامه عمومی

سیخ گردان کردن ( به انگلیسی rotisserie ) یا ( spit - roasted ) یک روش پخت از نوع فرپزی و شعله پزی است، البته این روش می تواند در فر یا در فضای باز هم انجام شود. مرغ یا گوشت در این روش توسط یک محور گردان ( سیخ ضخیم ) می چرخند و یک منبع حرارتی از کنار به غذا حرارت می دهد، این منبع حرارتی می تواند آتش مستقیم ( در فضای باز ) یا فر ( فضای بسته ) باشد. این روش پخت عمدتاً برای سیخ گردان کردن کل یک حیوان مثل خوک، بوقلمون، بز یا توده بزرگ گوشت استفاده می شود. [ ۱]
یکی از ویژگی های این روش، یکنواخت کباب شدن است، همچنین در این روش، روغن استخراج شده حین چرخیدن به شکل یکنواخت به کل غذا مالیده می شود.
در قرون وسطی سیخ گردان کردن، روشی جدانشدنی از میان شیوه های آشپزی بود. در آشپزخانه های قرون وسطایی یک پیشخدمت که معمولاً یک پسر بود، کنار سیخ گردان می نشست و بر جریان کار نظارت می کرد. در گذشته برای چرخاندن سیخ از سیستم ماشین بخار و امروزه از سیستم موتور الکتریکی استفاده می شود.
سیخ گردان کردن به صورت عمودی و افقی انجام می شود.
در هنگام پخت با این روش، سیخ به صورت افقی قرار داده می شود. گوشت مرغ، گوشت گاوو گوشت خوک معمولاً به شکل افقی کباب می شوند.
از انواع غذاها که عموماً به روش سیخ گردان عمودی تهیه می شود می توان تاکو آل پاستور ( آشپزی مکزیکی ) ، کباب ترکی ( آشپزی ترکیه ) ، جایرو ( آشپزی یونانی ) و شاورمای ( آشپزی عربی ) را نام برد.
واژه روتیسری ریشه فرانسوی دارد و به فردی گفته می شود که در رستورانهای فرانسوی مسئول کباب کردن، غذاهای تهیه شده درفر و سیخ گردان کردن می باشد.
عکس سیخ گردانی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس