سیما کوبان

دانشنامه آزاد فارسی

سیما کوبان (تهران 24 آبان ۱۳۱۸- پاریس 15 خرداد 1391ش)
پژوهشگر، ناشر، نقاش و مجسمه ساز ایرانی. خانواده پدری اش اهل کاشان و خانواده ی مادری اش اهل تهرانبودند. پس از گرفتن دیپلم به بروکسل رفت و در دانشکده­ ی سلطنتی هنرهای زیبای آن شهر در رشته ی طراحی، حکاکی، مجسمه سازی و نقاشی (1337-1343) و پس از آن در رشته­ های دیوارنگاری (فرسک) و سفال گری در دانشکده­ ی هنرهای زیبای پاریس (بوزار) به تحصیل پرداخت و سرانجام در سال 1354 دکترای خود را از دانشگاه پاریس در رشته­ ی جامعه شناسی دریافت کرد. پس از بازگشت به ایران، به آموزش در دانشکده­ ی هنرهای زیبا و هنرهای تزئینی دانشگاه تهران پرداخت (1342-1344). از سال 1354 تا 1357 رئیس بخش هنرهای حجمی دانشکده ­ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود،اما در سال 1359 از دانشگاه تهران اخراج شد.
سیما کوبان علاوه بر تدریس در دانشکده­ ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران، در زمینه ی هنر و معماری ایران نیز تحقیقاتی انجام داده است. او بنیان­ گذار «انتشارات دماوند» (با همکاری پرتو نوری علاء و منیر بیضایی) در سال ۱۳۶۰ است. از وی، به عنوان اولین ناشر زن در ایران بعد از انقلاب نام برده اند. در سال ۱۳۶۴، انتشارات دماوند تعطیل و کوبان مدتی زندانی شد. در طول حیات کوتاه این نشر، کتاب های شاخصی از نویسندگانی چون پابلو_نرودا (سرود اعتراض، ترجمه احمد_کریمی_حکاک)، میلان کوندرا (کلاه کلمنتیس، ترجمه احمد_میرعلایی)، اینیاتسیو_سیلونه (خروج اضطراری)، بهرام بیضایی (نمایشنامه و فیلمنامه های آینه های روبرو، فتحنامه کلات، خاطرات هنرپیشه نقش دوم، ندبه و اشغال)، فریدون_آدمیت (مقالات تاریخی واندیشه هایطالبوف تبریزی) و مهدی_اخوان_ثالث (عطا و لقای نیما) و همچنین، کتاب نقد و تحلیل جباریت (نوشتۀ مانس شپرر و با ترجمۀ کریم قصیم) را منتشر کردند. او پس از آزادی، با همکاری نادر درفشه و اشخاصی دیگر، شرکت طرح و نقش گلیم «بی بی باف» را در محل انتشارات دماوند تاسیس کرد. در شرکت اخیرش، او با شرکت های تبلیغاتی سیته و کارپی در زمینه­ ی بازاریابی همکاری داشت. در این بین، مدتی نیز دانش تصویری اش را در اختیار سازمان زیباسازی شهر تهران قرار داد. از دیگر فعالیت های مهم کوبان می توان به انتشار 4 شماره گاهنامه­ ی چراغ (1361- 1363)، ماهنامه­ ی فرهنگیبوستان و بعدتر، همکاری با ماهنامه­ ی دنیای_سخن(به عنوان مترجم) و با مجله­ ی هنری طاووس(به عنوان پژوهشگر) اشاره کرد.
کوبان در دهه ی ۱۳۷۰ راهی فرانسه شد و تا چند ماه قبل از زمان فوتش، در شهر استرازبورگ ساکن بود. در این شهر، او به فعالیت هایی چون تدریس در دانشگاه استرازبورگ، آموزش زبان فارسی و مینیاتور و گلیم­ بافی به فرانسویان علاقه مند به ایران، برگزاری نمایشگاه های مختلف در رابطه با فرهنگ ایران (با همکاری انجمن ایرانیان مقیم استرازبورگ) و تحقیقات فرهنگی در نقاشی و ادبیات ایران ادامه داد. او در سال ۱۳۷۸، به دلیل سکته­ ی مغزی، فلج و خانه نشین شد. در ابتدای سال ۱۳۹۱، به سببِ یک سرطان ریه­ ی نهفته، بستری شد و سرانجام سه ماه بعد، بر اثر همین بیماری در پاریس درگذشت. فریدون_ناصری (رهبر و مدیر هنری ارکستر سمفونیک ایران) همسر اول سیما کوبان بوده است.
کوبان در دو نمایشگاه گروهی در بروکسل و نمایشگاه های گالری بورگز، و نیز در نمایشگاه جمعی هنر معاصر ایران (آبان 1344) شرکت داشته و یک نمایشگاه انفرادی از آثار خود را در دانشکده­ ی هنرهای زیبا- در زمان استادیش در آن جا- برگزار کرده است. او همچنین در پنجمین بی ینال منطقه ای هم شرکت کرده بود.
گزیده­ ی کتاب ­شناسی:انقلاب اکتبر و هنرمندان (کاملیا کری- ترجمه)؛ کتاب تهران (۶ جلدی- با آثاری از: عبدالله_انوار ، گردآورنده: سیما کوبان، تهران: انتشارات روشنگران و مطالعات زنان، ۱۳۷۰-۱۳۷۶)؛ طهران قدیم (با آثاری از: سیمین بهبهانی، عبدالله انوار ، گردآورنده: سیما کوبان، تهران: انتشارات روشنگران و مطالعات زنان، ۱۳۸۸).
منابع:
http://yon.ir/4pGTA https://shahrvand.com/archives/28756 http://yon.ir/4qQyR

پیشنهاد کاربران

سیما کوبان ( زادهٔ ۱۳۱۸ خورشیدی در تهران ) نقاش[نیازمند منبع]، مجسمه ساز[نیازمند منبع]، استاد دانشگاه[نیازمند منبع]، نویسنده[نیازمند منبع]، مترجم[نیازمند منبع]، ناشر، منتقد[نیازمند منبع] و محقق[نیازمند منبع] ایرانی است.
...
[مشاهده متن کامل]

محتویات [نمایش]
زندگی نامه [ویرایش]
سیماکوبان در سال ۱۳۱۸ در تهران به دنیا آمد. خانواده پدری اش اهل کاشان و از طرف مادری اهل تهران بودند. سیما کوبان علاوه بر تدریس در دانشکده هنرهای زیبا، در زمینه ی هنر و معماری در ایران تحقیقاتی انجام داده است. او بنیانگذار انتشارات دماوند در سال 1360 است. سیما کوبان یکی از امضاکنندگان متن "ما نویسنده ایم" نیز بوده است. [۱] نیلوفر بیضایی از وی به عنوان اولین ناشر زن در ایران بعد از انقلاب نام برده است. [۲]
انتشارات دماوند [ویرایش]
نوشتار اصلی: انتشارات دماوند
در سال ۱۳۶۰ سیما کوبان انتشارات دماوند را بنیان نهاد و برآن شد تا نوشته ها و مقالات روشنفکران ایرانی را در مجموعه ای بنام «کتاب چراغ» گردآوری کند. حدود یکسال بعد خانم ها پرتو نوری علا و منیر رامین فر ( بیضایی ) به او پیوستند و به عنوان شرکای این انتشارات، همکاری خود را آغاز کردند. با توجه به سازش ناپذیر سیما کوبان و حساسیت کتاب هایی که منتشر می کرد، حکومت جمهوری اسلامی ایران با این انتشارات مشکل داشت تا بالاخره در سال ۱۳۶۴ در پی تجدید چاپ سوم «نقد و تحلیل جباریت»، مامورین وزارت ارشاد به انتشارات دماوند ریختند و آن را تعطیل کردند. کتاب های زیادی توقیف و سیما کوبان روانه ی زندان شد. پس از چند روز که وی با قید ضمانت از زندان آزاد شد، ناشرین در نامه ای از وزارت ارشاد خواستند تا به دلیل «کمبود کاغذ»، این انتشارات برای شود. [۳]
کتاب های منتشر شده به وسیله ی انتشارات دماوند: [۴]
چهار جلد کتاب «چراغ» ( جلد پنجم توقیف شد )
نمایشنامه و فیلمنامه های «آینه های روبرو» - «فتحنامهٔ کلات» - «خاطرات هنرپیشهٔ نقش دوم» - «ندبه» و «اشغال» از بهرام بیضایی
«خروج اضطراری» از اینیاتسیو سیلونه
«مقالات تاریخی» و «اندیشه های طالبوف تبریزی» از فریدون آدمیت
«مردی که همه چیز، همه چیز، همه چیز داشت» از میگل آنخل آستوریاس، ترجمهٔ لیلی گلستان
«عطا و لقای نیما» از مهدی اخوان ثالث
«سرود اعتراض» از پابلو نرودا، ترجمه احمد کریمی حکاک
«کلاه کلمنتیس» از میلان کوندرا، ترجمهٔ احمد میرعلایی
«نقد و تحلیل جباریت» از مانس اشپربر، ترجمهٔ کریم قصیم
____________________________________________________
سرانجام در 16 خرداد 1391 در شهر استراسبورگ و در پی یک بیماری طولانی درگذشت.
آثار [ویرایش]
این بخش نوشتار نیازمند گسترش است.
منبع [ویرایش]
↑ «مانویسنده ایم!». آبان ۱۳۷۳.
↑ نیلوفر بیضایی. «خانم شهلا لاهیجی اولین زن ناشر ایران نیست!» ‎ ( فارسی ) ‎. مجله نیمروز، ژوئیه ۲۰۰۰. بازبینی شده در ژانویه ۲۰۱۰.
↑ نیلوفر بیضایی. «خانم شهلا لاهیجی اولین زن ناشر ایران نیست!» ‎ ( فارسی ) ‎. مجله نیمروز، ژوئیه ۲۰۰۰. بازبینی شده در ژانویه ۲۰۱۰.
↑ نیلوفر بیضایی. «خانم شهلا لاهیجی اولین زن ناشر ایران نیست!» ‎ ( فارسی ) ‎. مجله نیمروز، ژوئیه ۲۰۰۰. بازبینی شده در ژانویه ۲۰۱۰.
پیوند به بیرون [ویرایش]
http://www. aliaram. com/files/mehrhormoz - 3 - 31. htm
رده های صفحه: زادگان ۱۳۱۸اهالی تهران ایرانیان مقیم فرانسه مترجمان اهل ایران ناشران اهل ایران
قس
سیما کوبان، نویسنده، مترجم، نقاش و از نخستین زنان ناشر ایرانی، در پی یک بیماری طولانی درگذشت.
او متولد ۱۳۱۸ در تهران بود. پیش از انقلاب ایران در دانشکده هنرهای زیبا در رشته نقاشی تدریس می کرد و رئیس بخش هنرهای حجمی این دانشکده بود اما در سال ۵۹ از دانشگاه تهران اخراج شد.
موضوعات مرتبط
* کتاب و ادبیات
خانم کوبان در سال ۱۳۶۰ انتشارات دماوند را با کمک دو تن از دوستانش بنیان گذاشت و در طول حیات کوتاه مدت این نشر، کتاب های شاخصی را از نویسندگانی چون پابلو نرودا، میلان کوندرا، اینیاتسیو سیلونه، بهرام بیضایی، فریدون آدمیت و مهدی اخوان ثالث منتشر کرد.
همچنین می توان به کتاب نقد و تحلیل جباریت نوشته مانس شپربر اشاره کرد که این انتشارات آن را با ترجمه کریم قصیم منتشر کرد.
اوایل سال ۶۴ انتشارات دماوند تعطیل شد، بسیاری از کتاب های آن توقیف شد و سیما کوبان مورد بازجویی قرار گرفت. او چند سال پس از آزادی، در دهه ۷۰ راهی فرانسه شد.
مجسمه سازی، تالیف مقاله و تدوین مجموعه ای درباره تهران قدیم، ترجمه انقلاب اکتبر و هنرمندان اثر کامیلا گری و تحقیقاتی در زمینه هنر و معماری ایرانی نمایانگر طیف گسترده فعالیت های هنری و فرهنگی او بود.
سیما کوبان تا سالها از اعضای فعال کانون نویسندگان ایران به شمار می رفت و از امضاکنندگان متن "ما نویسنده ایم" نیز بود. این متن در سال ۱۳۷۳ منتشر شد و در آن، شماری از نویسندگان، مترجمان و شاعران خواهان آزادی اندیشه، بیان و نشر آثار خود شده و به سانسور اعتراض کرده بودند.
خانم کوبان پس از یک دوره بیماری سرطان در استراسبورگ فرانسه درگذشت.

بپرس