طلاتپه

دانشنامه عمومی

طلاتپه نام یک پایگاه باستانی در نزدیکی شهر شبرغان در شمال افغانستان است که کاوش آن در سال ۱۹۷۸ میلادی به فرمان محمد ظاهر شاه توسط گروهی از باستان شناسان افغان و روس به سرپرستی ویکتور ساریانیدی صورت گرفت.
گنجینهٔ طلاتپه مشتمل بر بیش از بیست هزار آرایه های طلا، پارچه های زیور و سکه های بجای مانده از دوره های کوشانیان و دولت یونانی باختر است و از شش گور ( پنج زن و یک مرد ) که ثروت سرشاری از جواهرات گرانبها را در خود جای داده بودند بدست آمده است. پیشینهٔ این گنجینه به سدهٔ یکم پیش از میلاد تا قرن یکم میلادی می رسد. آرایه های بدست آمده شامل سکه ها، گردن بندهای تزئین شده با سنگ های گرانبها، کمربندها، مدال ها و تاج ها می باشد.
کمتر از نیم کیلومتر از شهر مستحکم شدهٔ باستانی یمشی تپه، این تیم شش گور دست نخورده را پیدا کردند که بقایای پنج زن و یک مرد را در خود جای داده بود، و پیشینهٔ آن به سدهٔ نخست میلادی می رسید. در پنج تا از این گورها ۲۰٫۰۰۰ پارچهٔ طلا و ابزار دیگر - جواهرات، کمربندها، سرپوش ( کلاه ) ، اسلحهٔ سنتی و هزاران اشیای شخصی دیگر جای گرفته بودند. این اشیاء که کاملاً سالم و دست نخورده باقی مانده بودند و به ترتیب دقیقی که بازماندگان و فامیل این مُردگان قرار داده بودند، و از پنج گور در طلاتپه بیرون کشیده شده بودند به باستان شناسان این امکان را داد تا پوشاک و جواهرات این رفتگان در جزئیات دقیق آن بازسازی کنند. ( نگارهٔ زیر را ببینید )
تاریخ گذاری این گورها با مطالعهٔ سکه هایی که در دستان و جیب های این مردگان قرار داده شده بودند امکان پذیر بود. یک نمونه که اخیراً تاریخ گذاری شده سکهٔ زرینی متعلق به تیبریوس ( Tiberius ) امپراتور رومی است که در شهر لوگدونوم در گال ( Lugdunum in Gaul؛ در کشور امروزی فرانسه ) بین سال های ۱۶ و ۲۱ میلادی ضرب شده بود. با نظر داشت سالیانی که این سکه می بایستی از گال به شمال افغانستان در دوران باستان پیموده باشد، می نماید که پیشینهٔ گورهای طلاتپه می بایستی متعلق به رُبع دوم از سدهٔ نخست میلادی باشد.
عکس طلاتپهعکس طلاتپهعکس طلاتپهعکس طلاتپهعکس طلاتپهعکس طلاتپه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس