طیف سنجی جذب اتمی

دانشنامه عمومی

طیف سنجی جذب اتمی ( AAS ) یک روش طیف سنجی برای اندازه گیری کمّی عناصر شیمیایی با استفاده از جذب پرتو نوری توسط اتم در حالت گازی است. در شیمی تجزیه این تکنیک برای تعیین غلظت یک عنصر خاص در یک نمونه مورد استفاده قرار می گیرد. این روش می تواند برای تعیین مقدار کمی بیش از ۷۰ نوع از عناصر مختلف مورد استفاده قرار گیرد. البته حد تشخیص برای همهٔ آن ۷۰ عنصر مناسب نیست مثلاً اگرچه اندازه گیری اورانیم در نرم افزار دستگاه جذب اتمی وارد شده است اما کمترین غلظتی که می توان اندازه گیری کرد در حدود ۵۰۰ ppm است که مقدار بزرگی است؛ بنابراین این روش دستگاهی را می توان برای اندازه گیری حدود ۳۰ عنصر با حد تشخیص مناسب ( زیر ۱ ppm ) به کار برد.
طیف سنجی ( یا طیف نمایی یا اسپکتروسکوپی ) مطالعٔه ماده و خواص آن، با بررسی نور، صوت و ذرات گسیل شده، جذب شده یا پراکنده شده از مادهٔ مورد نظر است. طیف سنجی به عنوان مطالعهٔ برهم کنش بین نور و ماده نیز تعریف می شود. از لحاظ تاریخی طیف سنجی به شاخه ای از علم برمی گردد که برای مطالعات نظری در ساختار ماده و آنالیزهای کیفی و کمی از نور مرئی استفاده می شد. در حال حاضر طیف سنجی به عنوان یک تکنیک جدید نه فقط برای نور مرئی بلکه برای بسیاری از تابش ها با طول موج های متفاوت به کار برده می شود.
طیف سنجی جذب اتمی یکی از روش های طیف سنجی است که به وسیلهٔ آن می توان با دقت بالایی غلظت عناصر فلزی موجود در یک نمونه را تعیین نمود. کوانتومتر دستگاه طیف سنجی نشری است که در آنالیز فلزات در ریخته گری و متالورژی و صنایع و معادن کاربرد دارد. نسل جدید دتکتورهای پیشرفته CMOS هستند که توانایی آنالیز نافلزها از قبیل کربن، گوگرد، فسفر و … دارد که کیفیت و دقت بسیار بالایی نسبت به دتکتورهای قدیمی pt و ccd دارد. هر عنصر لامپ کاتد توخالی مخصوص به خود را دارد؛ یعنی برای اندازه گیری یک عنصر فلز سنگین لامپ مخصوص خودش را در دستگاه می گذاریم. چون نواحی جذب آن ها متفاوت است.
• همهٔ اتم ها می توانند نور جذب کنند.
• طول موج نوری که جذب می شود برای هر عنصر متفاوت بوده و مختص همان عنصر است.
• میزان نور جذب شده مستقیماً به غلظت اتم های جذب کنندهٔ نور یا به عبارتی به غلظت عنصر مورد نظر در نمونهٔ محلول، بستگی دارد.
در تجزیهٔ جذب اتمی، مادهٔ مورد اندازه گیری باید به حالت عنصری کاهش یابد، تبخیر شود و سر راه شعاع تابش منبع، قرار گیرد. در این فرایند نمونه ها باید به صورت محلول باشند. در اولین قدم آزمایش، محلولِ حاوی عنصر مورد نظر، به وسیلهٔ یک شعله که به عنوان مثال با هوا و استیلن می سوزد در دمای ۲۰۰۰ درجهٔ سلسیوس ( دمایی پایین تر از طیف تابشی ) بخار می شود. در اثر بخار شدن، قسمت اعظم عناصر موجود در محلول به حالت خنثی در می آیند و پرتوی تابش شده از لامپ های کاتدی ( لامپ مخصوص برای هر عنصر ) توسط اتم های خنثی شده، جذب می شود. در این حالت شدت پرتوی تابش اولیه کمتر می شود. تفاوت شدت دو پرتوی تابشی و خروجی معیار غلظت عناصر موجود در محلول است.
عکس طیف سنجی جذب اتمیعکس طیف سنجی جذب اتمی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

طیف سنجی جذب اتمی (atomic absorption spectrometry)
روشی در باستان شناسی ، برای تعیین ترکیب شیمیایی اشیای فلزی ساخت انسان ، کانی ها، و سنگ ها. این روش برای شناسایی منابع مواد خام ، یافتن ارتباط بین اشیای هم جنس یا ردگیری مسیرهای بازرگانی به کار می رود. در این روش، نمونه ای از ماده را در معرض شعله قرار می دهند و شدت نور آن را اندازه گیری می کنند. سرعت این روش کم است و نمونه را تخریب می کند.

پیشنهاد کاربران

بپرس