فشند

لغت نامه دهخدا

فشند. [ ف َ ش َ ] ( اِخ ) قصبه ای است از شهرستان کرج ، دارای 1896 تن سکنه. آب آن از چشمه محلی و محصول عمده اش غله ، بنشن ، صیفی ، میوه ، لبنیات ، عسل و قلمستان است. از معادن آن زغال سنگ استخراج میشود. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

دانشنامه عمومی

پشند یا فشند نام روستایی است در ۷۵ کیلومتری غرب تهران که در شمال هشتگرد واقع شده است. این روستا از نظر حوضهٔ آبریز کوهستانی و دشتهای آبرفتیِ به مساحت ۹۶۰۰ هکتار از بزرگ ترین روستاهای ایران است. سیب زمینی که در زمان سر جان ملکم وارد ایران شده بود نخستین بار در ایران در این روستا کشت شده است که به دلیل کیفیت، سیب زمینی پشندی زبانزد شده است. قوچ فشندی و زغال سنگ از دیگر دلایل شهرت این روستا هستند. همچنین فشند از نخستین روستاهای ایران بوده است که مدرسه به سبک نوین در آن دایر شده است. [ ۱] [ ۲] [ ۳]
روستای پشند در دامنهٔ رشته کوه البرز قرار دارد، که منطقهٔ طالقان در شمال این کوه ها و در حد فاصل روستا تا جلگهٔ مازندران قرار دارد. پشند از سمت غرب با روستای خور و روستای سپیدارک از سمت شرق با روستای آردهه، کوشک زر و سیفستان و از جنوب با ینگی امام و مهستان ( ساوجبلاغ ) همسایه است. پشند ۲۰۰۰ نفر جمعیت و مساحتی بالغ بر ۹۲۰۰ هکتار دارد[ ۱] .
این روستا به سه ناحیه اصلی تکی، پایین محله ( جیر ماله ) و بالا محله ( جواَر مَاله ) تقسیم شده است که هر محله شامل مناطق کوچکتر زیادی می شود. شامل:تکی، چراخ ماله، راستِ کوچه، انگرماله، هُشتِ کُلَه، کری سر و ملک او دار، خر تیزان و پشت باغ.
اقتصاد مردم روستا بر پایه دو پیشه عمده دامداری و کشاورزی است. دامداری بیشتر توسط گروهی از مردم جوار ماله موسوم به اَلِکایی ( aleka:yi ) صورت می گیرد. اقتصاد کشاورزی نیز در دستان گروهی از پشندیان موسوم به خرده مالکان ( دهقان ها ) است که صاحب زمین های روستا هستند و باقی مردم برای این دو دسته کار می کنند. محصول اصلی باغی روستا، آلبالو، گیلاس و محصولات زراعی مانند گندم و جو است. میزان مالکیت دهقان ها از نیم هکتار تا چند ده هکتار متغیر است. کل مالکیت روستای فشند به ۹۶۰۰ سهم تقسیم می گردد که هر ۱۰۰ سهم مالکیت را، عامه مردم یک گاب ( گاو ) می گویند. یکی از افتخارات پشند آن است که هرگز ارباب نداشته است و مردم عادی زمین دار بوده اند. در اصطلاح محلی می گویند پشند «زر خرید» است. به معنی آن که مردم عادی با پرداخت وجه می توانستند زمین ها را بخرند[ ۱] .
زبان مردم دهکده تاتی است. [ ۴] این زبان در سراسر کوهستان البرز از طارم و شهرستان رودبار تا شاهرود رواج دارد. اگرچه همه مردم دهکده به زبان تاتی گپ می زنند، اما، در بین خود مردم پشند تفاوت هایی در واژه ها و لهجه در محله های مختلف دیده می شود. شاید بتوان گفت مردم جواَر مَاله عموماً به دلیل ارتباط کمتر با شهرنشین ها از اصالت بیشتری در گفتار برخوردارند. نمونه هایی از واژگان و برخی ساخت های دستوری در زیر آمده است[ ۱] :
عکس فشند
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس