فلاح السائل و نجاح المسائل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فلاح السائل و نجاح المسائل (کتاب). «فلاح السائل و نجاح المسائل » نوشته سید رضی الدین، علی بن موسی بن طاوس حلی ، متوفای ۶۶۴ هجری است.
موضوع کتاب ادعیه و اعمال مربوط به شبانه روز است.
انگیزه نگارش
مؤلف محترم پس از بیاناتی در مورد ارزش خلوت و تنهایی و این که بسیاری از عنایات الهی در خلوت به انسان می رسد، پیرامون علت تالیف این کتاب می فرماید:من در کتاب « مصباح کبیر » شیخ طوسی خیر فراوانی دیدم و پس از آن به مطالب مهمی دست یافتم که تتمه ای بر کتاب مذکور قلمداد می شد و هر کس بخواهد به نهایت درجات کمال برسد می تواند از آنها کمک بگیرد...لذا تصمیم گرفتم آنچه از روایات به دست آورده ام و آن اسراری که اجازه نشر آنها را دارم در کتابی گرد آورم و نام آن را «تتمات مصباح المتهجد و مهمات فی صلاح المتعبد» گذاشتم. این تتمات هم در چند جلد تنظیم شده است.
اسامی تتمات
۱ و ۲- فلاح السائل، در اعمال شبانه روز در ۲ جلد (کتاب حاضر) ۳- زهرة الربیع، در ادعیه هفتگی ۴- جمال الاسبوع بکمال العمل المشروع ۵- الدروع الواقیة من الاخطار ، در اعمالی که هر ماه تکرار می شود ۶- المضمار للسباق و اللحاق بصوم شهر اطلاق الارزاق و عتاق الاعناق، شامل اعمال ماه مبارک رمضان .۷- السالک المحتاج الی معرفة مناسک الحجاج ۸ و ۹- الاقبال بالاعمال الحسنة، در اعمالی که هر سال یک بار انجام می شود. این کتاب شامل اعمال سال، غیر از ماه مبارک رمضان است که در المضمار ذکر شده.۱۰- السعادات بالعبادات، در اعمالی که وقت مشخصی برای آنها ذکر نشده است.البته برای این ده جلد ترتیب دیگری نیز ذکر شده است.
انگیزه الهی
...

[ویکی شیعه] فلاح السائل و نجاح المسائل (کتاب). فَلاحُ السّائل وَ نَجاحُ الْمَسائِل فی عَمَلِ الْیَوم و اللَّیْل، کتابی در دعا، نماز و اعمال مستحب نوشته سید رضی الدین علی بن موسی بن طاوس حلی (درگذشته ۶۶۴ ق)، عالم دینی شیعی. این کتاب از نماز، ادعیه و اعمال مربوط به شبانه روز سخن می گوید و مشتمل بر دو جزء است؛ اولین جزء، شامل ادعیه ای است که میان ظهر و شب و دومین جزء، دعاهایی است که از وقت بیدار شدن تا برای نماز شب تا قبل از ظهر خوانده می شود.
سید رضی الدین علی بن موسی بن جعفر بن طاووس مشهور به سید بن طاووس، از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) و امام سجاد (ع)، از بزرگترین عالمان شیعه و نویسنده کتاب هایی همچون المهمات و التتمات، کشف المحجة لثمرة المهجة، مصباح الزائر و جناح المسافر، الملهوف علی قتلی الطفوف و مهج الدعوات و منهج العبادات. وی استاد بزرگانی همچون علامه حلی و پدر او (شیخ یوسف سدیدالدین) است. او به سبب سجایای اخلاقی بسیار، تقوا و مراقبه فراوان، حالات عرفانی و کراماتش، به جمال العارفین معروف و مشهور است.
سید بن طاوس، در مقدمه تأکید دارد که قصدش از تألیف این کتاب، تنها رضای خداوند است و می گوید: اگر در این کتاب نقصی دیدی مرا عفو کن و اگر کتاب را کامل و نافع یافتی خدا را شکر کن که عنایت اوست. اگر به وسیله این کتاب هدایت یافتی هم آن را از خدا بدان و او را شکر کن و مبادا شروع به تعریف و تشکر از من کنی و از شکر الهی باز بمانی.

پیشنهاد کاربران

بپرس