قیام مختار بن ابی عبیده ثقفی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قیام مختار از جمله قیام های شیعیان پس از شهادت امام حسین (علیه السلام) بود. این قیام منجر به انتقام از قاتلان آن حضرت گردید. پس از قیام مسلم بن عقیل در کوفه و شهادت او بدست عبیدالله بن زیاد، مختار نیز به همراه عده ای در زندان عبیدالله بن زیاد گرفتار آمدند. او در زندان بود که امام حسین (علیه السّلام) به شهادت رسید، پس از آزادی از زندان مختار درپی همراه کردن مردم با خود و کسب اجازه از خاندان عترت برآمد و با همراهی ابراهیم بن مالک اشتر توانست انتقام سختی از قاتلین امام حسین (علیه السّلام) بگیرد.
مختار، فرزند ابوعبیدة بن مسعود ثقفی در سال اول هجرت در شهر طائف متولد شد. وی در دوران خلافت عمر، همراه پدرش به مدینه آمد. مختار قبل از واقعه کربلا، یکی از شیعیان معروف کوفه بود و لذا هنگامی که مسلم بن عقیل به کوفه فرستاده شد، در منزل او اقامت کرد و در زمان حکومت نظامی ابن زیاد به زندان افتاد.
آزادی از زندان
پس از قیام مسلم بن عقیل در کوفه و شهادت او بدست عبیدالله بن زیاد، مختار نیز به همراه عده ای در زندان عبیدالله بن زیاد گرفتار آمدند. او در زندان بود که امام حسین (علیه السّلام) به شهادت رسید، سرانجام بواسطه ی نامه ی عبدالله بن عمر- شوهر خواهر مختار- به یزید و تقاضای بخشش مختار، او از زندان آزاد شد و پس از سه روز اقامت در کوفه راهی حجاز شد.
ورود به مکه و جنگ با شامیان
مختار پس از ورود به مکه مورد استقبال گرم عبدالله بن زبیر قرار گرفت و با او همراه شد. اندکی بعد مختار دریافت که ابن زبیر به او موقعیت و امکان فعالیت نخواهد داد. از این رو از او فاصله گرفته به طائف شهر آباء و اجدادی اش رفت و یک سال در آنجا به سر برد. در آنجا مختار کوشید تا مردم را با خود همراه کند، اما گویا موفقیت چندانی بدست نیاورد پس به مکه بازگشت. در مکه با وساطت برخی از آشنایان به دیدار دوباره با ابن زبیر تن درداد. در این دیدار مختار به شرط اینکه ابن زبیر بدون مشورت و صلاح دید مختار کاری انجام ندهد و از پیشنهادات او سرپیچی نکند با او بیعت کرد. این همراهی پنج ماه به طول انجامید.
← کسب اجازه از محمد بن حنفیه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس