هلا


مترادف هلا: الا، ای، ایا

معنی انگلیسی:
oh, hey, beware, oh!, hey!, beware!

لغت نامه دهخدا

هلا. [ هَِ / هََ ] ( صوت ) نداباشد ازبرای آگاهانیدن و تنبیه کردن ، و در طعنه زدن مکرر کنند. ( برهان ). کلمه ای است جهت استعجال و ورغلانیدن. ( منتهی الارب ). هله. هین. هان. الا :
هلا چامه پیش آر ای چامه گوی
تو چنگ آور ای دختر ماهروی.
دقیقی.
برخیز و برافروز هلا قبله زردشت
بنشین و برافکن شکم قاقم بر پشت.
دقیقی.
بگفتا هلا هین برو تا رویم
به دیدار آن جشن خرم شویم.
فردوسی.
هلا باده پیش آر و مطرب گزین
که نه گاه رزم است و پیکار و کین.
فردوسی.
ای یار دلربای هلا خیز ومی بیار
می ده مرا و گیر دمی تنگ در کنار.
منوچهری.
دین چو دلم پاک دید گفت هلا
هین به دل پاک برنگار مرا.
ناصرخسرو.
دلت گر ز بیطاعتی زنگ دارد
هلا بآتش علم حکمت گدازش.
ناصرخسرو.
دیوت از راه ببرده ست بفرمای هلا
تات زیر شجر گوز بسوزند سپند.
ناصرخسرو.
برخیز هلا نه وقت خواب است
هم منتظر تو آفتاب است.
نظامی.
تو هلا دربندها را سخت بند
چندگاهی بر سبال خود بخند.
مولوی.
گفت زن کاین گربه خورد آن گوشت را
گوشت خر گر دیگرت باید هلا.
مولوی.
خمر دنیا با خمار و گل به خار آمیخته ست
نوش می یابی هلا گر پای داری نیش را.
سعدی.
شنید از درون عارف آواز پای
هلا گفت بر در چه پایی ، درآی.
سعدی.
اگر به خوردن خون آمدی هلا برخیز
وگر به بردن دل آمدی بیا ای دوست.
سعدی.
به ناز اگر بخرامی جهان خراب کنی
به خون بنده اگر تشنه ای هلا ای دوست.
سعدی.

هلا. [ هََ] ( ع اِ صوت ) کلمه ای است که بدان اسب را زجر کنند واسب مادگان را تسکین دهند وقت ضراب. ( منتهی الارب ).

هلا. [ هََ ل ْ لا ] ( ع ق ) کلمه ای است جهت تحضیض ، مرکب از هل و لا. ( منتهی الارب ). کلمه تحضیض ، مرکب از هل و لا، اگر بر ماضی درآید معنی سرزنش بر ترک فعل دهدو اگر بر مضارع درآید برای برانگیختن بر فعل بود.

فرهنگ فارسی

الا، ای، اهله نیزمیگویند
(صفت ) برای معانی ذیل بکاررود : الف - آگاهانیدن وتنبیهبکاررود : (( گفت : هلاجامهابمن ده تالحظ. بیاسایی . ) ) ب - برای تحسین : ((دین چودلم پاک دید گفت : هلا. هین بدل پاک برنگارمرا. ) ) ( ناصرخسرو )
کلمه ایست جهت تخصیص مرکب از هل ولا کلمه تخصیص مرکب از هل ولا اگر بر ماضی در آید معنی سرزنش بر ترک فعل دهد و اگر بر مضارع در آید برای برانگیختن بر فعل بود

فرهنگ معین

(هَ ) (شب جم . ) کلمة تنبیه و ندا که برای آگاهانیدن به کار می رود.

فرهنگ عمید

ای.

گویش مازنی

/helaa/ هنوز & چوبی که در بام ساختمان های چوبی روستایی کاربرد دارد & گشاد – باز - وارفته –پراکنده

دانشنامه عمومی

هلا ( به انگلیسی: HeLa ) رده ای از سلول های جاودانه شده است که در پژوهش های علمی مورد استفاده قرار می گیرد. این ردهٔ سلولی قدیمی ترین و معمول ترین ردهٔ سلولی مورد استفاده از انسان است که از سلول های سرطان دهانهٔ رحم در ۸ فوریهٔ ۱۹۵۱ مشتق شده است. بیمار فوق، هنریتا لکز، در نهایت به علت سرطان به تاریخ ۴ اکتبر ۱۹۵۱ درگذشت. این ردهٔ سلولی به شکل قابل ملاحظه ای با دوام و گسترش پذیر است که استفادهٔ گسترده از آن در تحقیقات علمی را تضمین می کند. [ ۱] [ ۲]
سلول های سرطانی بدون مجوز و رضایت لکز یا خانوادهٔ او از تومور دهانهٔ رحم گرفته شد. [ ۳] زیست شناس سلولی جورج اوتو گی دریافت که این سلول ها می توانند خارج از بدن در محیط کشت زنده بمانند. [ ۴] او یک سلول را جدا و با تقسیم سلولی و چند برابر کردن آن یک ردهٔ سلولی را بنا گذاشت ( قبل از این، سلول های کشت شده از انسان های دیگر بیش از چند روز زنده نمانده و از این رو دانشمندان به جای انجام تحقیق واقعی تلاش بیشتری را صرف زنده نگه داشتن سلول ها می نمودند. به پیشنهاد دستیار آزمایشگاه گی برچسب «هلا»، دو حرف از ابتدای نام و نام خانوادگی بیمار برای نشانه گذاری محیط کشت انتخاب شد که در نهایت به عنوان نام این ردهٔ سلولی تثبیت شد.
این ها اولین سلول های انسانی رشد یافته در آزمایشگاه بوده که به طور طبیعی نامیرا تلقی می شدند. به این معنی که آن ها پس از مجموعه ای از تقسیمات سلولی پی درپی نمی میرند ( یعنی دچار پیری سلولی نمی شوند ) . [ ۵] این سلول ها می توانند برای انجام بسیاری از آزمایش های پزشکی مورد استفاده قرار گیرند زیرا اگر این سلول ها بمیرند به سادگی با دور انداختن آن ها می توان آزمایش را مجدد بر روی سلول های تازه کشت شده انجام داد. این نشان دهندهٔ مزیت بزرگی در تحقیقات پزشکی و زیستی است چون همان طور که قبلاً اشاره شد زندگی سلول ها محدود بوده و تلاش و ممارست زیادی صرف کشت آن ها می شد.
محققی در بیمارستان دانشگاه مینه سوتا با تکیه بر رشد پایای سلول های هلا موفق به رشد پولیوویروس ( عامل بیماری فلج اطفال ) شد که در نهایت به کشف واکسن فلج اطفال انجامید و در سال ۱۹۵۲ جوناس سالک توانست با استفاده از این سلول ها واکسنی را برای پولیوویروس پیدا کند. [ ۶] برای آزمایش واکسن جدید، سلول ها در اولین کارخانهٔ تولید سلول به صورت انبوه تولید شدند. [ ۶]
عکس هلاعکس هلاعکس هلا

هلا (کمیک). هلا ( به انگلیسی: Hela ) یک شخصیت خیالی ابرشرور است که در کتاب های کمیک مارول کامیکس وجود دارد. شخصیت هلا توسط نویسنده استن لی و طراح جک کربی خلق شده است؛ که برای اولین بار، در شمارهٔ ۱۰۲ از مجموعه کمیک سفر به رمز و راز در مارس ۱۹۶۴ معرفی شد. این شخصیت بر اساس ایزدبانوی مرگ هل، در اساطیر اسکاندیناوی خلق شده است. هلا در کامیک ها فرزند لوکی اما در دنیای سینمایی مارول فرزند اودین است. او فرمانروای سرزمین هل هایم و نیفل هایم است که اغلب به عنوان دشمن شخصیت ابرقهرمان ثور محسوب می شود.
اولین حضور این شخصیت در دنیای سینمایی مارول در فیلم ثور: راگناروک ( ۲۰۱۷ ) با نقش آفرینی کیت بلانشت ( خواهر ثور ) بود.
عکس هلا (کمیک)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

مترادف ها

hey! (صوت)
هی، اهای، ای، وه، هلا، های

پیشنهاد کاربران

در گویش تاتی هَلا به هنوز گفته میشود.
زمان
زبان معیار
هلا نام یکی از خدایان یونانی است الهه ی مرگ و خاهر تور خدای اذرخش
هلا نام الهه مرگ، خواهر تور الهه آذرخش است
هلا به عربی مصری معنی هلال ماه میده . و به عربی معنی سلام هم میدهد
"هَلا "به زبان مازندرانی ( تبری ) به معنای "هنوز" است که برگرفته از زبان پهلوی و هم ریشه ( هماره، همیشه ) است. همچنین"هَلاشعر" عنوان سبکی نو در شعر به زبان تبری است که توسط "ولی اله پاشا" از شاعران معاصر، مطرح شد . قالب این نوع شعر آزاد است و به زندگی و دغدغه های انسان امروز می پردازد.

بپرس