کیتو


معنی انگلیسی:
quito

لغت نامه دهخدا

کیتو. [ ک َ / ک ِ ] ( اِ ) مرغ سنگ خوار که بیشتر سنگ ریزه خورد. ( فرهنگ رشیدی ). نام پرنده ای است که بیشتر سنگ ریزه خورد، و آن را سنگخوارک گویند، و در فرهنگها بعد از «یا»، «تا» آورده اند و برهان بعدِ «یا» به جای تای مثناة فوقانی بای موحده تحتانی آورده و گفته مرغی است... ( آنندراج ) ( انجمن آرا ). رجوع به کیبو شود.

کیتو. [ ک ِ ] ( اِخ ) دهی از دهستان مهربان است که در بخش کبودرآهنگ شهرستان همدان واقع است و 650 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

کیتو. ( اِخ ) مرغزاری طویل و عریض است که شش فرسنگ در سه فرسنگ مساحت دارد و میان کرج و گرهرود و همدان و ساوه واقع بوده است. رجوع به نزهة القلوب چ گای لیسترنج ج 3 صص 69 - 195 و 221 و مدخل قبل شود.

کیتو. [ ت ُ ] ( اِخ ) پایتخت کشور جمهوری «اکوادور» در امریکای جنوبی است که بر سلسله جبال آند و در ارتفاع 1850 گزی و در دامنه آتش فشان «پیشن شا» واقع است و 401800 تن سکنه دارد. این شهر دارای دانشگاه و رصدخانه و کتابخانه و کلیسای کهن است. ( از لاروس ) ( از وبستر ).

فرهنگ فارسی

پایتخت کشور جمهوری [ اکواتر ] دارای ۳۵۵۲٠٠ تن جمعیت دانشگاه و کتابخانه - های مهم . این شهر در ارتفاع ۲۸۵٠ متر از سطح دریا بنا شده و در سالهای ۱۷۷۵ و ۱۷۹۷ م . زلزله های شدید آنرا ویران کردند .
مرغ سنگ خوار که بیشتر سنگ ریزه خورد ٠ نام پرنده ایست که بیشتر سنگ ریزه خورد و آن را سنگخوارک گویند و در فرهنگها بعد از (( یا ) ) (( تا ) ) آورده اند و برهان بعد (( یا ) ) به جای تای مثناه فوقانی بای موحد. تحتانی آورده و گفته مرغی است ٠٠٠

دانشنامه عمومی

کیتو ( نام رسمی: سن فرانسیسکو د کیتو ) پایتخت کشور اکوادور، واقع در شمال غربی آمریکای جنوبی، است. این شهر در شمال اکوادور قرار دارد و ارتفاع آن ۹۳۰۰ پا ( ۲۸۵۰م ) از سطح دریا است ( اندازه گیری شده در "پلاسا د لا ایندِپندنسیا ) ، که سبب شده کیتو دومین پایتخت بلند جهان باشد. جمعیت این شهر بنا بر آخرین سرشماری ها ( ۲۰۰۱ ) ۱٫۳۹۹٫۳۷۸ نفراست. البته در سال ۲۰۱۵ جمعیت تخمینی این شهر ۲٫۰۷۷٫۷۳۴ نفر بوده است ( ایالت ) . کیتو حدوداً ۱۱۲ مایل مربع ( ۲۹۰کیلومتر مربع ) مساحت دارد.
اینکه کیتو دومین پایتخت بلند جهان از لحاظ ارتفاع در جهان باشد تا حدودی جای بحث دارد زیرا لاپاس، در بولیوی، که بلندتر از این شهر است، پایتخت دولتی بولیوی است ( یعنی جایی که دولت بولیوی در آن فعالیت می کند ) ؛ و در حقیقت سوکره که کم ارتفاع تر از کیتو است پایتخت قانونی بولیوی به شمار می رود.
کیتو در حدود ۱۵ مایلی ( ۲۵ کیلومتری ) جنوب خط استوا واقع شده است. بنایی تاریخی که مشخص کنندهٔ خط استوا است به زبان محلی لا میتاد دل موندو ( میانهٔ جهان ) نامیده می شود.
به دلیل ارتفاع و موقعیت جغرافیایی این شهر، کیتو دارای آب و هوای معتدل مایل به سرد است که تقریباً در طول سال ثابت است؛ بیشینهٔ دمای آن معمولاً حدود ۶۷ درجه فارنهایت ( ˚۲۰C در روز و کمینهٔ دمای آن حدود ۴۹ درجهٔ فارنهایت ( ˚۱۰ C ) در شب است. این شهر تنها دو فصل را تجربه می کند: تابستان ( فصل خشک ) و زمستان ( فصل بارانی ) .
کیتو پس از گوای اکیل دومین شهر پرجمعیت در اکوادور است.
اصل کیتو به هزارهٔ اول بازمی گردد، یعنی زمانی که قبایل صحرانشین به این منطقه پا گذاشتند و سر انجام در جایی که در حال حاضر کیتو قرار دارد مرکزی تجاری را شکل دادند. در اوایل قرن شانزدهم، اینکاها با امید گسترش دسترسی قلمروشان، بر شهر غلبه کردند، اما با رسیدن اسپانیایی ها در سال ۱۵۳۳ تمام آن نقشه ها بر باد رفت. رومیناهوی، یک ژنرال جنگی اینکایی، به خاطر آنکه شهر به دست اسپانیایی ها نیفتد شهر را سوزاند و در نتیجه هیچ اثری از شهر پیش از دوران استعمار اسپانیا باقی نماند.
مقاومت بومی در برابر کشورگشایی اسپانیایی طی ۱۵۳۴ ادامه پیدا کرد و در ۱۵ آگوست همان سال فرانسیسکو پیسارو، سن فرانسیسکو د کیتو را بنیان گذاری کرد. ۲۰۴ مستعمره نشین و سباستیان د بن الکاسار، که رومینیاهویی را مغلوب کرده، مقاومت منظم را به طور کامل پایان دادند، شهر را در ۶ دسامبر ۱۵۳۴[ ۱] به طور رسمی بنیاد نهادند. پس از آن رومینیاهویی در ۱۰ ژانویهٔ ۱۵۳۵ اعدام شد. در ۱۴ مارس سال ۱۵۴۱ کیتو شهر نامیده شد و در ۱۴ فوریهٔ ۱۵۵۶ «می نوبل ای می لیل سیوداد د فرانسیسکو د کیتو ( » شهر شکوهمند و سلطنتی سانفرانسیسکو کیتو" ) عنوان گرفت.
عکس کیتوعکس کیتوعکس کیتوعکس کیتوعکس کیتوعکس کیتو

کیتو (زامبیا). کیتو ( به لاتین: Kitwe ) یک شهر در زامبیا است که در استان کوپربلت واقع شده است. [ ۱] کیتو ۵۰۴٬۱۹۴ نفر جمعیت دارد.
شهرهای بایا ماره، دیترویت، بور ( صربستان ) ، شفیلد و پونتا گروسا خواهرخوانده های کیتو ( زامبیا ) هستند.
عکس کیتو (زامبیا)عکس کیتو (زامبیا)

کیتو (همدان). کیتو یک روستا در ایران است که در دهستان گل تپه ( کبودرآهنگ ) واقع شده است. [ ۱] کیتو طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ تعداد ۲۷۲ نفر جمعیت دارد. [ ۲] روستای کیتویکی ازروستاهای استان همدان شهرستان کبودراهنگ بخش گل تپه وازمجموعه روستاهای منطقه تاریخی مهربان می باشدفاصله تقریبی این روستاتامرکزاستان ( شهرهمدان ) ۷۵کیلومترمی باشد. وفاصله تقریبی این روستاتاغارمعروف علیصدر۲۳کیلومترمی باشد. شغل مردم این روستاکشاورزی ودامداری است وزبان تکلم مردم روستای کیتوترکی می باشد. روستاهای قطارقویی، سلیم سرایی، خالق وردی، قباق تپه کرد، الان، همسایگان روستای کیتومی باشند. درروستای کیتوچشمه ای به اسم قرخ بلاق وجودداردکه دارای ابی بسیارگوارمی باشدکه سرچشمه این چشمه درکوه هایی به نام کوه های عبدالله مصری قراردارد و این روستا در فصل بهار و تابستان شروع به فعالیت های باغداری می پردازند و میوه مخصوص روستای کیتو ( انگور ) است
عکس کیتو (همدان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کیتو (Quito)
نمایی از شهر شهر صنعتی و پایتخت اکوادور و مرکز استان پی چین چا، واقع در فلاتی در کوه های آند، به فاصلۀ ۲۲کیلومتری جنوب خط استوا، در ارتفاع ۲,۸۵۰ متری از سطح دریا. ۱,۷۸۰,۷۰۰ نفر جمعیت دارد (۲۰۰۳). در دامنۀ آتشفشان پی چین چا، با ۴,۷۹۴ متر ارتفاع، واقع شده است، که آخرین بار در ۱۶۶۶ در منطقه ای زلزله خیز فوران کرد. کیتو در تمام طول سال آب وهوایی معتدل دارد و قدیمی ترین پایتخت امریکای جنوبی است؛ یونسکو آن را در فهرست میراث فرهنگی جهانی ثبت کرده است. کیتو ماندگاه قدیمی بومیان اکوادور بود، که در حدود ۱۴۷۰م اینکاها آن را تصرف کردند و تا ۱۵۳۴، زمانی که سباستیان دِ بِنالکازار، فاتح اسپانیایی، آن را اشغال کرد، پایتخت کشور پادشاهی اینکا بود.

پیشنهاد کاربران

بپرس