مشارق الدراری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مشارق الدراری (کتاب). مشارق الدراری نام شرحی است به زبان فارسی بر قصیده تائیه ابن فارض (۵۷۶-۶۳۲ ق) به قلم سعید الدین سعید فرغانی (۶۹۱ ق).
نام کامل این شرح مشارق الدراری فی کشف حقائق الدر است و تقریری است از درس صدر الدین قونوی که گویا در پایان جلسات درس خود، ابیاتی از تائیه ابن فارض را می خواند و شرحی از کلام ابن عربی بر آن می آورد و مطالبی هم به زبان فارسی در پی آن می گفت. همین تقریرات بود که سعید الدین فرغانی آن ها را گردآوری کرده، در حضور جلال الدین محمد مولوی خواند و به نظر صدر الدین نیز رساند.
جایگاه تائیه ابن فارض
اهتمام صدر الدین قونوی بر تائیه ابن فارض بیش از این بوده است چه اینکه در مقدمه ای که بر مشارق الدراری نوشته است، اهمیت آن را می توان دریافت: «... در سنه ثلاث و اربعین و ستماة که این ضعیف را از شام به دیار مصر دعوتی افتاد، جماعتی از فضلا و اکابر اهل ذوق و معتبران، این قصیده را هم در دیار مصر و هم در دیار شام و روم خواندند و شرح مشکلاتش را شنیدند و تعلیق زدند، به نیت آن که نکت و فوایدش را ضبط کنند و تحریر رسانند و هیچ کس را میسر نشد مگر محرر این شرح، برادر شیخ عالم عارف افتخار المشایخ سعید الدین سعید فرغانی را...» از آنجا که این تقریر مقبول صدر الدین افتاد، مؤلف را تشویق کرد که آن را به زبان عربی برگرداند. گویا این خواست قونوی اجابت شده و کتاب «منتهی المدارک و مشتهی کل عارف و سالک» ترجمه عربی مشارق باشد. مشارق الدراری به جهت اشتمال بر مباحث عرفانی و حل مشکلات و دشواری های تائیه ابن فارض و هم به جهت مباحث ادبی، مورد توجه قرار گرفته است و بارها به طبع رسیده است که آخرین چاپ آن در داخل کشور، به اهتمام استاد سید جلال الدین آشتیانی می باشد. قصیده تائیه، مهمترین و معروف ترین اثر ابن فارض است و به نام های «تائیه کبری»، «نظم السلوک» و «نظم الدر» نیز معروف می باشد. این قصیده که با نزدیک به هفتصد و پنجاه بیت، بزرگ ترین بخش از دیوان وی را تشکیل داده، معراج نامه ابن فارض است. گویا ابن فارض آن را در آغاز «انفاس الجنان و نفائس الجنان» نامیده، سپس به «لوایح الجنان و روائح الجنان» تغییر داد، ولی پس از رؤیای نبوی صلی الله علیه و آله وسلّم و اشارت آن حضرت، آن را «نظم الدر» نام نهاده است. حالات روحی و جسمی ابن فارض به هنگام سرودن این قصیده بسیار جالب و حیرت انگیز است.
شخصیت ابن فارض
هر چند نام ابن فارض در کنار عارفانی همچون محی الدین ابن عربی، شیخ شهاب الدین سهروردی، صدر الدین قونوی و دیگر عارفان و فیلسوفان الهی، یاد می شود - به گونه ای که اسطوره وار نقل شده است که محی الدین در ملاقاتی با ابن فارض به او می گوید که در صدد شرحی بر تائیه اوست و ابن فارض چنین پاسخ می دهد که «فتوحات» تو شرح آن است - ولی تفاوت های بسیار زیادی بین او و دیگران وجود دارد، بالاخص با ابن عربی و مکتب وحدت وجودی او. ابن فارض نماینده ی سلوک و زهد همراه با تقید به شریعت است و اوج سلوک عارف را اتحاد شهودی می داند.
مطالب مشارق الدراری
...

دانشنامه آزاد فارسی

مَشارِقُ الدَّراری
شرحی بر منظومۀ تأئیۀ کبری سرودۀ ابن فارض. این منظومه از همان زمان پیدایش، سلسله ای از شروح را، که گاه خود در شمار ارزشمندترین متونِ عرفان اسلامی نیز هستند، بر خود دید. مشارق الدراریِ الزّهر فی کشف حقائق نظم الدّر، مشهور به مشارق، یکی از دو شرحی است که سعیدالدین سعید فرغانی، بر آن منظومه نوشت. مشارق به زبان فارسی، نخستین شرح و منتهی المدارک به عربی، تحریر همان شرح با افزایش های دیگر است. شرح فرغانی تقریر دروس صدرالدین قونوی است که سخت مورد تحسین استاد واقع شده است، و تقریظی نیز وی بر آن نوشت. اهمیت مشارق گذشته از مقدمۀ آن، که خود رسالۀ مستقلی است و مهم ترین مباحث عرفان را به زبانی شیرین در خود جای داده است، در شرحِ یک یک ابیات منظومه است؛ چه فرغانی، پس از ذکر هر بیت، نخست ـ در صورت نیاز ـ به توضیح واژگان، و آن گاه به ترجمه و شرح مفاهیم و مراداتِ آن بیت می پردازد؛ مباحث نحوی و ترکیبی نیز در جای جایِ آن به چشم می آید. این اثر، به کوشش سید جلال الدین آشتیانی به چاپ رسیده است (مشهد، ۱۳۷۵ش).

پیشنهاد کاربران

بپرس