کارل منگر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کارل منگر اقتصاددان اتریشی و بنیانگذار مکتب اقتصادی اتریش در قرن نوزدهم و بیستم میلادی بود.
کارل منگر در سال ۱۸۴۰ در گالیسیا در جنوب لهستان فعلی (که در آن زمان بخشی از امپراطوری اتریش - مجارستان بود.) متولد شد؛ یکی از سه پسر خانواده ای تحصیل کرده بود. محیط خانه چنان بود که نه فقط کارل، بلکه دو برادر او نیز مدارج علمی بالایی را طی کردند؛ به طوری که یکی از آنان فیلسوفی در زمینه تاریخ سوسیالیسم و دیگری ریاضیدانی برجسته شد. کارل منگر در دانشگاه وین، پراگ و خارکوف حقوق خواند و در سال ۱۸۶۷ از دانشگاه خارکوف دکترای حقوق گرفت. نخستین شغل او کار در بخش انتشارات اداره نخست وزیری اتریش بود و در همین جا بود که منگر مطالعه اقتصاد را به طور جدی شروع کرد.کتاب اصول علم اقتصاد را که انتشار داد، شغل تدریس در دانشگاه وین به او پیشنهاد شد و سپس در سال ۱۸۷۹ در همین دانشگاه به درجه استادی رسید. در سال ۱۸۷۶ منگر هم مثل آدام اسمیت، به تدریس خصوصی ولیعهد اتریش پرداخت و با او به دور آلمان، فرانسه و بریتانیا سفر کرد. منگر در سال ۱۹۰۳ از دانشگاه وین استعفا داد و خود را وقف تجدید نظر در اوّلین کتابش کرد. او البته چندان زنده نماند تا این کار را به پایان ببرد و دست نوشته های او که به فرزندش به ارث رسیده بود، در سال ۱۹۲۱ (سال مرگ منگر) به طور پراکنده به چاپ رسید.
بلاگ، مارک، اقتصاددانان بزرگ جهان، حسن گلریز، تهران، نی، ۱۳۷۵، ص۱۱۷-۱۱۸.
آثار کارل منگر بدین شرح هست:۱. کتاب "اصول علم اقتصاد" کارل منگر در سال ۱۸۷۱ منتشر شد؛ یعنی درست همان سالی که کتاب "نظریه اقتصاد سیاسی" جونز انتشار یافته است. سه سال بعد، یعنی در ۱۸۷۴، کتاب "عناصر محض" تالیف والراس از چاپ بیرون آمد. نیمه اول کتاب "اصول علم اقتصاد" به نظریه ارزش اختصاص داده شده و به ویژه در سه فصل اول آن، نظر جونز براساس کتاب نظریه اقتصاد سیاسی او تحلیل شده است.۲. با انتشار "مسایل اقتصاد و جامعه شناسی" در سال ۱۸۷۹ مکتب تاریخی آلمان را مورد حمله قرار داد.۳. وقتی اشمولر (Gustav von Schmoller: ۱۸۳۸-۱۹۱۷) که طرفدار مکتب تاریخی بود؛ به انتقادات او پاسخ نوشت، منگر شدت حمله خود را دو چندان کرد و در جزوه کوبنده ای تحت عنوان "اشتباهات تاریخی گرایی در اقتصاد سیاسی آلمان" که در سال ۱۸۸۴ منتشر شد، انتقادات را تیزتر کرد. این کتاب، اختلاف میان دو طرف را دامن زد و شکاف میان مکتب اقتصادی آلمان و اتریش را چنان عمیق کرد که تاکنون باقی مانده است.
بلاگ، مارک، اقتصاددانان بزرگ قبل از کینز، غلامعلی فرجادی، بی جا، وثقی، ۱۳۷۵، ص۱۰۶-۱۰۷.
ناهمخوانی نظریات اقتصاددانان مکتب کلاسیک، واقعیت ها و انتقادات شدید سوسیالسیت ها و پیروان مکتب تاریخی به اصول مکتب کلاسیک، تجدید نظر در اصول مکتب کلاسیک را ضروری می نمود.
نمازی، حسین، نظام های اقتصادی، تهران، انتشارات دانشگاه شهید بهشتی، ۱۳۷۴، چاپ اول، ص۳۹.
...

دانشنامه عمومی

کارل منگر (اقتصاددان). کارل منگر ( به آلمانی: Carl Menger ) ( زاده ۲۳ فوریه ۱۸۴۰ – درگذشته ۲۶ فوریه ۱۹۲۱ ) اقتصاددان اتریشی و بنیان گذار مکتب اقتصادی اتریش بود. او همچنین یکی از سه مؤسس انقلاب مطلوبیت نهایی است.
کارل منگر در ۲۸ فوریه ۱۸۴۰ در گالیشیا که امروز در لهستان است، زاده شد. او فرزند یک خانواده اصیل اتریشی بود که صنعتکاران، کارمندان، افسران ارتش و موسیقیدانانی را در خود پرورش داده بود. پدر او یک وکیل و مادرش دختر یک تاجر ثروتمند بود. منگر دو برادر داشت. آنتون نویسنده پر آوازه سوسیالیست و استاد دانشکده حقوق دانشگاه وین و ماکس، وکیل و نماینده لیبرال پارلمان اتریش بود. پسر وی کارل منگر ( ریاضی دان ) بود.
کارل منگر از ۱۸۵۹ تا ۱۸۶۳ در دانشگاه های پراگ و وین اقتصاد خواند و بعد در تابستان ۱۸۶۳ به عنوان روزنامه نگار مشغول به کار شد. منگر در پاییز سال ۱۸۶۶ در حالی که به عنوان تحلیل گر بازار برای یک روزنامه دولتی کار می کرد، شغل خود را ترک گفت تا برای آزمون شفاهی دکترای حقوق آماده شود. او پس از قبولی در این آزمون، در ۱۸۶۷ به عنوان کارآموز وکالت مشغول به کار شد و سه ماه بعد مدرک حقوقش را از دانشگاه کراکوف گرفت. او پس از مدت کوتاهی به روزنامه نگاری اقتصادی بازگشت و به بنیان گذاری یک روزنامه کمک کرد
منگر در کنار جِوُنز و والراس، اقتصاددانان هم عصری بودند که به طور مشترک برخی از مفاهیم اقتصادی را کشف کرده اند. اما این حقیقت که جِوُنز، منگر و والراس آثار خود را به طور همزمان انتشار داده اند، کاملاً تصادفی است؛ چراکه هیچ یک از دیگری خبر نداشت و اصولاً هرکدام از مطالعه متون متفاوتی الهام گرفته اند. به علاوه، اختلاف نظر آن ها به اندازه شباهت نظرشان قابل ملاحظه است. از یک سو والراس به خاطر تأکید بر مفهوم تعادل عمومی، با منگر و جونز تفاوت داشت و از سوی دیگر، منگر به خاطر تأکید بر تجریدی بودن فعالیت های اقتصادی، تردیدش نسبت به مفهوم تعادل و اصرار بر این که بسیاری از پدیده های اقتصادی باید در شرایط عدم تعادل توضیح داده شوند و به خاطر تردیدهایی که دربارهٔ استفاده از ریاضیات در تحلیل های اقتصادی اظهار می داشت، با دو نفر دیگر تفاوت دارد. جونز در انگلستان هوادارانی نیافت؛ ولی والراس هواداران چندی ( البته در ایتالیا و نه در فرانسه ) ، پیدا کرد؛ اما منگر نه فقط مریدان زیادی پیدا کرد، بلکه مریدانی مثل بوم باورک و وایزر داشت، که بعدها اقتصاددانان بزرگی شدند و عقاید منگر را در جهات مختلف شرح و بسط داده و مکتب اقتصاد اتریش را توسعه دادند. این مکتب بیش از ۵۰ سال در مقابل مکتب کمبریج ( که مارشال سرآمد آن بود ) و نیز مکتب لوزان ( که والراس پیشگامی آن را داشت ) ، مطرح بود ( بلاگ، ۱۳۷۵، ص ۱۱۸ ) .
عکس کارل منگر (اقتصاددان)عکس کارل منگر (اقتصاددان)

کارل منگر (ریاضی دان). کارل منگر ( انگلیسی: Karl Menger; زاده ۱۳ ژانویهٔ ۱۹۰۲ – درگذشته ۵ اکتبر ۱۹۸۵ ) یک ریاضیدان اتریشی - آمریکایی بود. وی پسر اقتصاددان مشهور کارل منگر بود. او با قضیه منگر شناخته می شود. منگر در ریاضیات جبری، جبر هندسه، منحنی، نظریه ابعاد، و غیره فعالیت می نمود.
کارل منگر یک دانش آموز از هانس هان بود و دکترای خود را از دانشگاه وین در سال ۱۹۲۴ دریافت کرد. در سال ۱۹۲۵ لویتسن اخبرتوس یان براوئر از وی برای تدریس در دانشگاه آمستردام دعوت کرد و منگر نیز پذیرفت.
عکس کارل منگر (ریاضی دان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس