ابن تومرت

لغت نامه دهخدا

ابن تومرت. [ اِ ن ُ م َ ] ( اِخ ) ابوعبداﷲ محمدبن عبداﷲبن تومرت ، منعوت به مهدی هرغی. ابن خلدون او را امغار مینامد که در زبان بربری بمعنای رئیس است. مولد او بین 470 و 480 هَ.ق. در قریه ای از کوه سوس الأقصی از بلاد مغرب است.در جوانی بمشرق مسافرت کرد و بدانجا علوم دینی فراگرفت و ابن خلکان گوید صحبت ابوحامد غزالی را نیز درک کرد. و پس از آن بمغرب بازگشت. در آن وقت مذهب تجسم بمغرب رواج داشت و اهل آن مردمی متعصب و خشک بودند چنانکه کتابهای غزالی را یکبار بسوختند. ابن تومرت در آنجا ادعای مهدویت کرد و بامر بمعروف و نهی از منکر پرداخت و نسب خود به علی بن ابیطالب پیوست. مردی موسوم به عبدالمؤمن بن علی که پس از وی به نشر دعوت اوپرداخت پیروی او گزید و دعوت آنان قوت گرفت. در سال 517 ابن تومرت عبدالمؤمن را بجنگ مرابطین فرستاد وسپاه او هزیمت یافت لیکن بعلت ضعف مرابطین دوباره قوت گرفتند تا در سال 522 یا 524 ابن تومرت وفات کرد ( قبر او در شهر تین ُملّل است ) و عبدالمؤمن بوصیت اوجانشین ابن تومرت شده و سرسلسله موحدین او باشد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اِبْن ِ تومَرْت ، ابوعبدالله محمد بن عبدالله بن تومرت بربری مصمودی هرغی (د ۵۲۴ق /۱۱۳۰م )، فقیه اصولی، مدعی مهدویت و امامت در مغرب اقصی ( مراکش کنونی ) و بنیان گذار سلسله موحدون در شمال افریقا و اندلس بود.
از نیمه های سده ۵ق /۱۱م ، گروهی از قبایل مغرب اقصی معروف به لمتونه بر دیگر قبایل محلی استیلا یافتند و سرانجام حکومتی را در شمال افریقا پایه گذاشتند که در تاریخ به مرابطون یا مرابطیه معروفند.قلمرو حکومت آنان که در ۵۴۲ق /۱۱۴۷م منقرض شد از کرانه های نهر دوبره در مشال اسپانیا تا بلندیهای صحرای کبری در افریقا و از لیبی تا اقیانوس اطلس گسترده بود.
← مذهب مالک بن انس
در تاریخ تولد ابن تومرت اختلاف است . ابن اثیر فوت او را ۵۲۴ق و در ۵۱ یا ۵۵ سالگی دانسته است . با این حساب تولد او باید در ۴۷۳ یا ۴۶۹ق رخ داده باشد.ابن خلکان و ابن تغری بردی ، تاریخ تولد وی را ۱۰ محرم ۴۸۵ق دانسته اند.به گزارش زرکشی ، ابن سعید ۴۹۱ق ، ابن خطیب اندلسی ۴۸۶ق و سرانجام غرناطی ۴۷۱ق را سال ولادت ابن تومرت اختیار کرده اند.محمد ماضور مصحح تاریخ الدولتین ، ۴۹۱ را مصحف ۴۷۱ و علت آن را تقارب حروف سبعین و تسعین دانسته است . بنابر این ۴۷۱ق اقدم تاریخهایی است که برای تولد ابن تومرت نقل کرده اند.
تبار ابن تومرت
او در قریه ای از بلاد سوس ، واقع در مغرب اقصی ، در خانواده ای فقیر، ولی پرهیزگار دیده به جهان گشود. قبیله او هرغه ، یکی از شاخه های فرعی (بطون ) مصموده کبری از قومی معروف به ایسرغینن بود که به زبان محلی نام شرفاء بود. گروه قبایل مصموده از نسل برنس بن بربر و یکی از بزرگ ترین و پرشاخه ترین قبایل مغرب بودند. پدرش از اهالی سوس و مادرش از خاندانی معروف به بنی یوسف بود. گرچه نام پدرش عبدالله بود، ولی همیشه به تومرت بن وکلید شهرت داشت و «وکلید» به شکلهای واجلید و وجلید نیز آمده که صورتی است از آجلید بربری به معنای زعیم و قائد. این می رساند که ابن تومرت گرچه تهی دست بود، ولی اصلی محترم داشت .
نسب ابن تومرت
...

دانشنامه آزاد فارسی

ابن تومَرْت (مغرب ۴۸۵ـ۵۲۴ق)
فقیه اصولی، مدعی مهدویت و امامت در مغرب اقصی (مراکش کنونی) و بنیادگذار سلسلۀ موحدون در شمال افریقا و اندلس. برای تحصیل علوم دینی به عراق رفت. سپس عازم مکه شد و در ۵۱۵ق با داعیۀ اصلاح گری و امر به معروف و نهی از منکر به میهن خود بازگشت. نخست در مهدیه، که شیعه نشین بود، در مسجدی معتکف شد و ادعا کرد که سیّد است و از روی کتاب جفر دریافته که به زودی مهدی در شهر تینمل ظهور خواهد کرد. پس از چندی با عنوان مهدویت قیام مسلحانه کرد، اما پیش از آن که موفق شود درگذشت.

پیشنهاد کاربران

بپرس