تودشک

دانشنامه عمومی

تودِشک مرکز بخش تودشک شهری از توابع این بخش در شهرستان کوهپایه استان اصفهان ایران است. این شهر در شمال شهرستان ورزنه قرار دارد.
این شهر در سال ۱۳۸۵ خورشیدی جمعیتی برابر با ۳٬۹۴۰ نفر داشته است. شهرداری این شهر در سال ۱۳۸۰ خورشیدی تشکیل شد.
نقاط تودشک و تودشکچویه به علت قرارگیری در کنار همدیگر دارای پیشینه تاریخی و فرهنگ یکسان می باشند. لغت تودشک در زبان فارسی قدیم پارسیک به معنای دژ یا قلعه بوده تلفظ آن تودِشک و نگارش آن Toudeshk است. لغت تودِشکِچویه به معنای تودشک کوچک می باشد. منشأ پیدایش نقاط تودشک و تودشکچویه کاملاً مشخص نیست ولی سابقه نقاط مزبور بسیار طولانی بوده بطوریکه ساختار و معماری موجود در شهر تاریخ منطقه را به زمان پیش از میلاد می رساند این پیشینه با بررسی گویش، نوع کشاورزی و زندگی مردم این ناحیه به وضوح مشخص می باشد؛ وجود مدارک در اطراف شهر بیانگر ارتباط قوی مردم این منطقه با کرمان، شیراز، نائین، یزد و زابل است. همچنین بهاء الدین پدر خواجه شمس الدین محمد بن بهاء الدین محمد حافظ شیرازی شاعر و غزلسرای بزرگ سدهٔ هشتم ه‍. ق ایران تاجر و از اهالی تودشک یا تودشکچویه بوده است.
بدنبال شکل گیری نقاط ذکرشده مزارع صادق آباد، مزرعه نو و مزرعه کهنه و رجان به عنوان مراکز فعالیت کشاورزی شکل پذیرفته اند. روند توسعه نقاط تودشک و تودشکچویه شامل دو بخش قدیم و جدید میشود بخش قدیمی بافت با سابقه ای را تشکیل می دهد و بخش جدید سابقه کمتری دارد. در نقاط نامبرده بافت جدید شامل محله هایی است که عمدتاً در سال های پس از انقلاب شکل گرفته است و می توان به محله نوبنیاد جنوب غربی تودشک و محله نوبنیاد شمال غربی تودشکچویه اشاره کرد. وجود اراضی بایر در جنوب غربی تودشک و در شمال غربی تودشکچویه زمینه توسعه مناسب را فراهم نموده و شکل گیری محله نوبنیاد در جنوب غربی تودشک همچنین واگذاری قطعات زیادی از پلاک های مسکونی به متقاضیان و مستقرشدن برخی از آن ها به خوبی توسعه فیزیکی تودشک را به سمت جنوب غربی نشان می دهد. همچنین شکل گیری واحدهای خدماتی و منازل مسکونی با تصرف اراضی بایر شمال شرقی تودشکچویه و تشکیل محله نوبنیاد زمینه سازی های توسعه آن را به سمت شمال شرقی آشکار میکند. سایر نقاط تودشک به علت توسعه اندک کالبدی و فیزیکی از تقسیم بندی قابل توجهی برخوردار نیستند.
شهر تودشک در بخش تودشک از شهرستان کوهپایه و در فاصله ۹۰ کیلومتری شرق مرکز استان اصفهان قرار دارد. این شهر در سال ۱۳۸۰ از تلفیق نقاط تودشک، تودشکچویه، صادق آباد، رجان، مزرعه نو و مزرعه کهنه و دهکده های کوچک تر در منطقه ( قندی، انگرود، انجیران و لاگزی ) شکل پذیرفت. تودشک در امتداد محور ارتباطی اصفهان–نائین قرار دارد وسایر نقاط سکونتگاهی در جنوب محور ارتباطی با فاصله ۵۰۰ متر تا یک کیلومتر نسبت به همدیگر استقرار دارند. این شهر در سمت شرقی شهرستان کوهپایه قرار گرفته است از طرف شمال به شهرستان اردستان، از شرق به شهرستان نائین و استان یزد، از جنوب به شهرستان های ورزنه و هرند و به دهستان جبل محدود می شود. این محدوده در عرض جغرافیایی ۳۲ درجه و ۲۳ دقیقه و ۳۲ درجه و ۴۹ دقیقه و طول جغرافیایی ۵۲ درجه و ۳۱ دقیقه تا ۵۲ درجه طول شرقی قرار گرفته است. گسترهٔ کنونی تودشک از ارتفاع ۱۹۹۰ تا ۲۱۰۰ متری از سطح دریا امتداد یافته است مرکز آن شهر تودشک می باشد که در ۲۰ کیلومتری شهر کوهپایه در موقعیت ۳۲ درجه و ۴۲ دقیقه عرض شمالی و همچنین ۵۲ درجه و ۴۰ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ در کنار جاده ترانزیت اصفهان، به پنج استان جنوب و جنوب شرقی کشور قرار دارد. بر این اساس به طور مستند می توان گفت از لحاظ موقعیت جغرافیایی شهر تودشک تقریباً در مرکزی ترین نقطه نقشه کشور ایران قرار گرفته است.
عکس تودشکعکس تودشکعکس تودشک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تودِشک
شهری در استان اصفهان، شهرستان اصفهان، بخش کوهپایه. با ارتفاعی حدود ۲,۰۳۰ متر، در ۹۴کیلومتری شرق اصفهان و ۲۱کیلومتری شرق کوهپایه، در دامنۀ جنوبی کوه میل، سر راه اصفهان به نایین قرار دارد. اقلیم آن نیز معتدلِ مایل به سرد و خشک و جمعیت آن ۳,۹۴۷ نفر است (۱۳۸۵).

پیشنهاد کاربران

نام شهر در قدیم تودشت بود وبسیار سر سبز بود و وقتی خشک سالی میشود آن را ب تودشک تغییر میدن

بپرس