ویژگی های فلزات شبه فلزات و نافلزات

دانشنامه عمومی

عنصرهای شیمیایی را می توان بر پایۀ ویژگی های فیزیکی و شیمیایی مشترکشان به طور گسترده به ۳ دستۀ فلزها، شبه فلزها و نافلزها تقسیم کرد. همۀ فلزها ظاهر درخشان دارند ( حداقل زمانی که تازه جلا خورده باشند ) . رساناهای خوبی برای گرما و برق هستند. با سایر فلزها آلیاژ تشکیل می دهند و حداقل یک اکسید بازی دارند. شبه فلزها موادی جامد و شکننده با ظاهری فلزی هستند که یا نیمه رسانا هستند یا به صورت نیمه رسانا وجود دارند و دارای اکسیدهای آمفوتریک یا اسیدی ضعیف هستند. نافلزها معمولاً ظاهری کدر، رنگی یا بی رنگ دارند. در حالت جامد شکننده هستند. رساناهای ضعیفی برای گرما و برق هستند و دارای اکسیدهای اسیدی هستند. بیشتر یا برخی از عنصرهای هر گروه دارای طیف وسیعی از ویژگی های دیگر هستند. تعداد کمی از عنصرها دارای ویژگی هایی هستند که با توجه به دسته بندی آن ها ناهنجار یا غیرعادی هستند.
فلزها درخشان به نظر می رسند ( ممکن است زنگار بسته باشند که در این صورت پس از جلا دوباره درخشان به نظر می رسند ) . هنگامی که با دیگر فلزها ترکیب می شوند، مخلوطی همگن ( محلول ) به نام آلیاژ تشکیل می دهند. فلزها در هنگام واکنش با دیگر مواد تمایل به از دست دادن یا به اشتراک گذاری الکترون های خود دارند. هر یک از فلزها حداقل یک اکسید بازی دارند.
بیشتر فلزها نقره ای رنگ، دارای چگالی بالا و جامدهای نسبتاً نرمی هستند که به آسانی تغییر شکل می یابند. آن ها رسانایی الکتریکی و گرمایی خوب، دارای ساختارهای کاملاً بسته بندی شده و انرژی یونش کم و الکترونگاتیوی پایین هستند. این عنصرها در طبیعت به صورت ترکیب یافت می شوند.
بعضی از فلزها رنگی به نظر می رسند ( مس، سزیم، طلا ) ، دارای چگالی کم هستند ( برای نمونه بریلیم و آلومینیوم ) و نقاط ذوب بسیار بالایی دارند ( برای نمونه تنگستن و نیوبیوم ) ، در دمای اتاق یا نزدیک آن مایع هستند ( برای نمونه جیوه، گالیم ) ، شکننده هستند ( برای نمونه بیسموت و اسمیم ) ، به راحتی ماشین کاری نمی شوند ( برای نمونه تیتانیم و رنیم ) ، نجیب هستند ( سخت اکسید می شوند، برای نمونه طلا و پلاتین ) یا ساختارهای نافلزی دارند ( منگنز و گالیم از نظر ساختاری به ترتیب مشابه فسفر سفید و ید هستند ) .
فلزها بیشتر عنصرها را تشکیل می دهند و می توانند به چند دستۀ مختلف تقسیم شوند. از چپ به راست در جدول تناوبی، این عنصرها شامل فلزهای قلیایی با واکنش پذیری بسیار بالا، فلزهای قلیایی خاکی با واکنش پذیری کمتر و سپس لانتانیدها و اکتینیدهای رادیواکتیو هستند. فلزهای گذار ( واسطه ) کهن و فلزهای پس گذار ( پس واسطه ) از نظر فیزیکی و شیمیایی ضعیف هستند. زیرشاخه های تخصصی مانند فلزهای دیرگداز و فلزهای نجیب نیز وجود دارند.
عکس ویژگی های فلزات شبه فلزات و نافلزاتعکس ویژگی های فلزات شبه فلزات و نافلزاتعکس ویژگی های فلزات شبه فلزات و نافلزات
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس