نصوص الحکم بر فصوص الحکم

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] نصوص الحکم بر فصوص الحکم، ترجمه و شرحی است بر فصوص الحکم معلم ثانی، حکیم، ابونصر فارابی، به قلم استاد، حسن زاده آملی، به زبان فارسی.
حضرت استاد، این شرح را، از زمانی که در محضر استاد خود، مرحوم میرزا مهدی الهی قمشه ای، قدس سره بود، آغاز نمود تا اینکه بعد از مدت بیست سال و اندی، با تلاش و کوشش فراوان معظم له، خاتمه یافت و به صورت فعلی، به عالم فضل و دانش ارائه گردید.
البته گفتنی است که جناب ایشان، مطالب کتاب مذکور را به مدت چهار سال، در ایام تعطیلی حوزه علمیه تهران و قم، در حضور جمعی از دوست داران علم و جویندگان دانش، در بلده طیبه آمل تدریس کرد که این امر، خود، در سر و سامان یافتن شرح یاد شده، تأثیر بسزایی داشت.
کتاب فصوص الحکم معلم ثانی، دارای هفتاد و چهار فص است که استاد حسن زاده، پس از ذکر هر فصی از آن در کتاب نصوص الحکم، ابتدا، به ترجمه و سپس به شرح آن فص می پردازد.
فهرست پاره ای از مطالب کتاب فصوص الحکم، عبارت است از: زیادت وجود بر ماهیت و اثبات مبدأ اول و اینکه مبدأ اول، انیت محض است؛ ماهیت معلوله، در حد ذاتش ممکن الوجود و به لحاظ علتش، واجب بالغیر است؛ اثبات حدوث ذاتی ماهیات ممکنه؛ حمل ماهیت بر افراد و اینکه کثرت، اقتضای ذات ماهیت نیست؛ معلول غیر بودن ماهیت موجود از راه بیان تشخیص افراد ماهیت...

[ویکی فقه] نصوص الحکم بر فصوص الحکم (کتاب). کتاب «نصوص الحکم بر فصوص الحکم»، ترجمه و شرحی است بر فصوص الحکم معلم ثانی، حکیم، ابو نصر فارابی ، به قلم استاد، حسن زاده آملی ، به زبان فارسی است.
حضرت استاد، این شرح را، از زمانی که در محضر استاد خود، مرحوم میرزا مهدی الهی قمشه ای ، قدس سره بود، آغاز نمود تا اینکه بعد از مدت بیست سال و اندی، با تلاش و کوشش فراوان معظم له، خاتمه یافت و به صورت فعلی، به عالم فضل و دانش ارائه گردید. البته گفتنی است که جناب ایشان، مطالب کتاب مذکور را به مدت چهار سال ، در ایام تعطیلی حوزه علمیه تهران و قم ، در حضور جمعی از دوست داران علم و جویندگان دانش، در بلده طیبه آمل تدریس کرد که این امر، خود، در سر و سامان یافتن شرح یاد شده، تاثیر بسزایی داشت.
ساختار
کتاب فصوص الحکم معلم ثانی، دارای هفتاد و چهار فص است که استاد حسن زاده، پس از ذکر هر فصی از آن در کتاب نصوص الحکم، ابتدا، به ترجمه و سپس به شرح آن فص می پردازد.
گزارش محتوا
فهرست پاره ای از مطالب کتاب فصوص الحکم، عبارت است از: زیادت وجود بر ماهیت و اثبات مبدا اول و اینکه مبدا اول، انیت محض است؛ ماهیت معلوله، در حد ذاتش ممکن الوجود و به لحاظ علتش، واجب بالغیر است؛ اثبات حدوث ذاتی ماهیات ممکنه؛ حمل ماهیت بر افراد و اینکه کثرت، اقتضای ذات ماهیت نیست؛ معلول غیر بودن ماهیت موجود از راه بیان تشخیص افراد ماهیت... قوای نفس، هر گاه امراضشان زایل شود، لذت و الم خود را درک می کنند و هر گاه علاقه نفس از امور مادی منقطع گردد، به سعادت و شقاوت خود پی می برد؛ بیان حجاب های انسان از وصول به کمال حقیقی و توصیه به تجرد از غواشی واشارت به مقامات انسانی؛ بیان احوال عارف به مقام شهود حق رسیده؛ اطاعت و بندگی آسمان و زمین و آب و باران و انسان ؛ روح انسانی از عالم امر است... علم باری تعالی به ما سوایش؛ علم باری تعالی به ذاتش و به کل؛ بیان کلمه حق و ظاهر و باطن بودن حق؛ تعریف حد ؛ بیان موضوع؛ تفسیر بعضی از اسمای الهی از قبیل اول و آخر و طالب و غالب.
← نگاهی گذرا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس