نقره

/noqre/

مترادف نقره: سیم، فضه، لجین، خالص، ناب، ناسره

برابر پارسی: سیم، سیِم | ( نُقره ) سیم

معنی انگلیسی:
argent, silver

فرهنگ اسم ها

اسم: نقره (دختر) (فارسی) (تلفظ: noqre) (فارسی: نقره) (انگلیسی: noghre)
معنی: فلزی سفید رنگ و گران بها، ( از سغدی ) ( در شیمی ) فلزی گران بها، نرم، و سفید با جلای فلزی که در ساختن زیور آلات، آینه و، بکار می رود، سیم، آینه و بکار می رود، نرم و سفید که در ساختن زیورآلات، آینه، و به کار می رود
برچسب ها: اسم، اسم با ن، اسم دختر، اسم فارسی

لغت نامه دهخدا

( نقرة ) نقرة. [ ن َ رَ ] ( ع اِ )چاهک پشت خسته خرما. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). چاهک هسته خرما. ( ناظم الاطباء ). || چیز اندک ،یقال : مااثابه نقرة؛ یعنی پاداش نداد ترا چیزی. و این را جز به نفی استعمال نکنند. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ) ( از ناظم الاطباء ). || واحد نقر است. ( از اقرب الموارد ). به معنی یک بارانگشتک زدن. ( از ناظم الاطباء ). رجوع به نَقر شود.

نقرة. [ ن َ ق ِ رَ ] ( ع اِ ) هر زمین بلند در زمین نشیب. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ).زمین بلندبرآمده در زمین نشیب. ( ناظم الاطباء ). || ( ص ) شاة نقرة؛ گوسپند نقره زده. ( منتهی الارب ). گوسپند مبتلا به بیماری نقر. ( ناظم الاطباء ). تأنیث نَقِر. ( از اقرب الموارد ). رجوع به نُقَرَة شود.

نقرة. [ ن ُرَ ] ( ع اِ ) گوِ گرد خرد در زمین. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). گودی گرد در زمین. ( ناظم الاطباء ). گودال مستدیر کوچک در زمین. گودالچه مستدیر. ( از اقرب الموارد ). ج ، نُقَر، نِقار. || مغاکچه بالای پس گردن. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). گودی پس گردن. ( ناظم الاطباء ). منقطع القمحدوة فی القفا. ( بحر الجواهر ) ( اقرب الموارد ): نقرةالقفا؛ مغاک قفا. ( مهذب الاسماء ). || مغاک. مغاکچه. گو. گودال. ( یادداشت مؤلف ). || چاهک و فرورفتگی پشت هسته خرما. ( از اقرب الموارد ). || مغاک چشم. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). وقب العین. ( بحر الجواهر ) ( اقرب الموارد ). || سوراخ کون. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از بحر الجواهر ) ( از اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ). || جای بیضه نهادن مرغ. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ). جای تخم گذاشتن مرغ. ( ناظم الاطباء ). ج ، نُقَر. || پاره زر و سیم گداخته. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از ناظم الاطباء ). قطعه مذاب از طلا و نقره . ( از اقرب الموارد ). زر و سیم گداخته.( مهذب الاسماء ). سیم. فضه. لجین. ( یادداشت مؤلف ).

نقرة. [ ن ُ ق َ رَ ] ( ع اِ ) بیمارئی است در پای یا پهلوی گوسپند. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). بیماری که در پهلوی گوسفند پدید آید. ( ناظم الاطباء ). مرضی است که در پای گاو و گوسفند پدیدآید و آن التواء عرقوبین است. ( از اقرب الموارد ).

نقرة. [ ن ِ رَ ] ( ع اِمص ) مراجعه کلام میان دو نفر. ( از ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). نقره. مخاصمت در کلام. ( یادداشت مؤلف ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - فلزی است درخشنده و براق که بخوبی صیقل پذیر است و بهتر از همه اجسام نور را منعکس میکند . از این رو در ساختمان آینه ها بکار میرود. بعبارت دیگر آینه ورقه بسیار نازکی از نقره است که بوسیله یک صفحه شیشه یی نگهداری میشود . وزن مخصوص نقره ۱٠/۵ است و در حرارت ۹۶٠ درجه ذوب میگردد و در ۲٠٠٠ درجه میجوشد و بهتر از همه فلزات حرارت و برق را هدایت میکند . نقره از مس نرم تر و از طلا سخت تر است . نقره خالص بر اثر ناخن خط بر میدارد علامت وزن اتمیش در حدود ۱٠۸ است . نقره بسیار چکش خوار و قابلیت تورق آن نیز زیاد است تا آنجا که ورقه هایی بضخامت ۳/۱٠٠٠ میلی متر از نقره میتوان ساخت و همچنین قابلیت مفتول شدنش بسیار است بطوریکه با ۱/۱٠٠ گرم نقره میتوان مفتولی بطول ۲۶٠ متر تهیه کرد . نقره در برابر عوامل شیمیایی بخوبی مقاومت میکند و همیشه یک ظرفیتی است و میل ترکیبی آن بسیار کم است. اکسیژن و بخار آب بر آن اثری ندارند. از اسیدهای سرد و رقیق تنها اسید سولفید ریک بر نقره اثر میکند و جوهر شوره نیز بدون حرارت بر نقره اثر دارد . نقره با هالوژن ها و گوگرد نیز ترکیب میشود. بازها بر نقره اثری ندارند. در ترکیب جوهر شوره و نقره نیترات نقره و بخار اکسید ازت حاصل میشود در صنعت نقره برای تهیه وسایل مختلف و آب نقره کاری و آینه سازی بکار میرود ( در آینه سازی ممکنست از ورقه های بسیار نازک نقره یا احیائ املاح نقره و یا تجزیه الکتریکی املاح نقره استفاده کرد ) . چون نقره خالص نرم است و بزودی تغییر شکل میدهد برای اینکه بتوانند آنرا در موارد مختلف بکار برند از آن آلیاژهایی با مس تهیه میکنند . عیار سکه معمولا ۹٠ نقره و بقیه مس است . مهمترین مواد معدنی نقره سولفور نقره یا آرژیروز و کلرور نقره یا نقره شاخی است سیم : ... و اصناف ظروف واوانی نقره و زر پیشکشی چند بموقف عرض رسانید . ۲ - چاهک . ۳ - چاهک پس گردن انسان در منتهای موی سر : وان سوختگی بدستهاشان نقره شده نقره قفاشان . ( تحفه العراقین ) ۴ - ( صفت ) خالص سره : بهر آنست این ریاضت وین جفا تا بر آرد کوره از نقره جفا . ( مثنوی ) یا نقره خام . سیم خالص بی غش . یا نقره زر خرید . آسمان نقره گون ( که خریدار زر خورشید است ) : هوسهای این نقره زر خرید بسا کیسه کز نقره و زر خرید . ( نظامی ) یا نقره باهن رسیدن . از نیکی ببدی و از فراغت بریاضت و از خوشی بغم رسیدن .
فلزی قیمتی سپید رنگ که از جهت ارزش پس از زر قرار دارد . سیم خالص گداخته که انفغده نیز گویند .

فرهنگ معین

(نُ رِ ) (اِ. ) فلزی است سفید رنگ و چکش خور که از معدن به دست می آید.

فرهنگ عمید

فلزی سفیدرنگ، براق، چکش خور، و رسانای قوی حرارت و الکتریسیته که در حرارت ۹۲۴ درجۀ سانتی گراد ذوب می شود که می توان از آن ورقه های نازک یا مفتول های باریک درست کرد و برای ساختن مسکوکات، ظرف های گران بها، و آب نقره دادن به فلزات به کار می رود و برای محکم تر شدن آن را با مس ترکیب می کنند و به صورت آلیاژ به کار می برند، سیم.
* نقرۀ شاخ دار: سیم شاخ دار، نقرۀ پاکیزه و بی غش، نقرۀ خالص.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نقره (قرآن). نقره، فلزى قیمتى و سپید رنگ است که از جهت ارزش، پس از زر قرار دارد
••• نقره، کالاى ارزشمند قبل از اسلام و وسیله تبادل اقتصادى و خرید و فروش:... وَ الَّذِینَ یَکْنِزُونَ الذَّهَبَ وَ الْفِضَّةَ وَ لا یُنْفِقُونَها فِی سَبِیلِ اللَّهِ ....
توبه/سوره۹، آیه۳۴.
••• ترک انفاق نقره در راه خدا، موجب گرفتارى به عذاب دردناک جهنم:وَ الَّذِینَ یَکْنِزُونَ الذَّهَبَ وَ الْفِضَّةَ وَ لا یُنْفِقُونَها فِی سَبِیلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذابٍ أَلِیمٍ یَوْمَ یُحْمى عَلَیْها فِی نارِ جَهَنَّمَ فَتُکْوى بِها جِباهُهُمْ وَ جُنُوبُهُمْ وَ ظُهُورُهُمْ هذا ما کَنَزْتُمْ لِأَنْفُسِکُمْ فَذُوقُوا ما کُنْتُمْ تَکْنِزُونَ.
توبه/سوره۹، آیه۳۴.
••• رواج پول نقره براى مبادلات اقتصادى، در جامعه عصر اصحاب کهف:أَمْ حَسِبْتَ أَنَّ أَصْحابَ الْکَهْفِ .... قالُوا ... فَابْعَثُوا أَحَدَکُمْ بِوَرِقِکُمْ هذِهِ إِلَى الْمَدِینَةِ فَلْیَنْظُرْ أَیُّها أَزْکى طَعاماً فَلْیَأْتِکُمْ بِرِزْقٍ مِنْهُ ...
کهف/سوره۱۸، آیه۹.
...

دانشنامه عمومی

نقره یا سیم یک عنصر شیمیایی با علامت Ag است. نقره فلزی نرم، سفیدرنگ، براق و جذاب است، که در بین تمام عناصر، بالاترین میزان رسانایی الکتریکی و در بین تمام فلزات بیشترین میزان رسانایی گرمایی را دارد. نقره در طبیعت به صورت خالص و به صورت آلیاژ طبیعی همراه با طلا و دیگر فلزات و همچنین در برخی سنگ های معدنی نیز یافت می شود. بیشترین تولید نقره جهان به عنوان محصول جانبی از استخراج مس، نیکل، سرب و روی به دست می آید.
نقره یکی از فلزات گران بها به شمار می رود و بیشتر کاربردهای آن نیز ناشی از قابلیت های آن به عنوان یک فلز گران بها و همچنین قابلیت رسانایی بالای آن است. در سال های اخیر بیشترین مصرف نقره به ترتیب در بخش صنعت ( به ویژه صنایع الکترونیک ) ، ساخت جواهرات و لوازم تزئینی، تولید سکه و مدال، عکاسی و ساخت ظروف و لوازم غذاخوری بوده است. از دیگر کاربردهای نقره می توان به ساخت آینه و دوربین، به عنوان کاتالیزور فرایندهای شیمیایی، ملغمه پرکردن دندان و ساخت برخی سازهای موسیقی اشاره کرد. ضمن اینکه سکه ها و شمش های نقره برای سرمایه گذاری و به عنوان پناه امن سرمایه به کار می روند، زیرا نقره در اکثر مواقع رشد بهتری نسبت به طلا داشته است و سرمایه گذاری در شمش نقره[ ۲] توسط کارشناسان توصیه میشود، همچنین نقره به دلیل اکسید نشدن شرایط نگهداری بسیار آسانی دارد.
تولید جهانی نقره در سال ۲۰۱۰ بیش از ۲۲ هزار تن بوده که بیشتر از ۵ برابر تولید طلاست. بهای این فلز هم در ماه مارس ۲۰۲۰ بیش از ۱۹ دلار برای هر اونس معادل بیش از ۲ میلیون تومان برای هر کیلوگرم بوده است که تقریباً یک هفتادم بهای طلاست. در طول یکصد سال اخیر قیمت نقره از یک پانزدهم تا یک صدم قیمت طلا متغیر بوده است.
مکزیک با ۴۵۰۰ تن بزرگ ترین تولیدکننده نقره جهان است و پرو و چین با اختلاف کمی پس از آن قرار می گیرند. در سال ۲۰۱۰ استرالیا، شیلی، بولیوی، آمریکا، لهستان، روسیه و آرژانتین به ترتیب در رتبه های چهارم تا دهم تولید نقره قرار دارند. [ ۳]
در گذشته از واژه سیم برای نامیدن این فلز استفاده می شد. سیم از واژه پارسی میانه asêm گرفته شده است. نام لاتین این فلز argentum است که از ریشه هندواروپایی arg - به معنی خاکستری یا درخشان می آید.
نقره عنصری است فلزی با عدد اتمی ۴۷ در گروهIb و در دوره چهارم جدول تناوبی جای دارد. جرم اتمی ۱۰۷٫۸۶۸٬ظرفیت ۱ دارای دو ایزوتوپ پایدار است. [ ۴]
عکس نقرهعکس نقرهعکس نقرهعکس نقرهعکس نقرهعکس نقره
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

نَقَرِه
از اصطلاحات قدیمی در موسیقی ایران. به معنای ضرب و جمع آن نَقَرات است. مراغی در جامع الالحان در این باره چنین آورده است: «... بر وَتَری (سیمی) سیر نغمات کنند و به هر یک نَقَره یا زیادت از آن که بر آن وتر زنند نقره ای دیگر یا زیادت از آن بر مطلق وتری دیگر لازم دارند یا نقره ای بر وتری و دو نقره بر وتری دیگر...». در واژه نامۀ موسیقی ایران تألیف ستایشگر نیز تعریف نَقَره این گونه آمده است: «عجم را ضربی است که آن را دور فاختی نام نهند و زمان دور او بیست نقره باشد بر وزن مُفَتِعُلن فَعِلُن، مفتعلن فعلن».

نقره (فلزات). عنصری فلزی، برّاق، فوق العاده چکش خوارو مفتول شدنی، به رنگ سفید، با نمادAg ، عدد اتمی47، و جرم اتمی نسبی107.868. در طبیعت، در کانی ها و نیز به صورت فلز آزادیافت می شود. سولفیدهاکانی های عمده نقره اند و از طریق گداختن با سرب آن را از کانی هایش استخراج می کنند. از نظر رسانایی گرمایی و الکتریکی بهترین رسانای فلزیاست. ترکیبات مفید آن کلریدو برومیدند. این ترکیبات در مجاورت نور سیاه می شوند و جزء اصلی امولسیون های عکاسیاند. نقره به منزلۀ فلزی زینتی در جواهرسازی، ساخت ظروف و کارد و چنگال، ضرب سکه، و برای آبکاری، ساخت کلیدهای الکتریکی، و نیز در دندان پزشکی و به صورت لحیمکاربرد دارد. بشر این عنصر را از دوران ماقبل تاریخ استخراج می کرده است.

جدول کلمات

سیم

مترادف ها

argent (اسم)
نقره، سیم، پول نقره

silver (اسم)
نقره، سیم، پول نقره

argentine (اسم)
نقره

فارسی به عربی

ارجنتینی , فضة

پیشنهاد کاربران

کی گفته ق در فارسی نیست؟پس واژه آغاز یا اغشتن یا اغوش از کجا امده؟
مثلا آغوش با واژه hug ( هاگ_ آگ ) انگلیسی ریشه مشترکی داره. شاید درست ترش آگوش باشه
فلز پرقیمتی ،
که یه زمانی
تو ظهور فیلم
کاربرد داشت
حجامت نقره
واسه نقره سازی وزیورآلات دستساز میخوام
نقره شقایق
سیم، فضه، لجین، خالص، ناب، ناسره
این واژه آن گونه که پنداشته میشود عربی نیست، در عربی به سیم یا نقره، فضه گویند. نقره و سیم هردو واژه ای پارسی و ایرانی اند.
نقره به ترکی: " گوموش "
فضه
در اوستا " ارزت " به معنای نقره که واژه آرژانتین به معنای سرزمین ارزت از آن گرفته شده است.
این واژه در زبان سغدی: ناکرته nâkrte، در پهلوی ãsim و در سنسکریت: rupiãk بوده که روپیه واحد پول هندوستان از همین واژه است.
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١١)

بپرس