اسپارتام

دانشنامه عمومی

آسپارتام. آسپارتام ( به انگلیسی: Aspartame ) یک شیرین کننده مصنوعی غیر - ساکارید است که ۲۰۰ بار شیرین تر از ساکارز می باشد. این ماده، به طور رایج به عنوان جایگزین قند در غذاها و نوشیدنی ها استفاده می شود. آسپارتام به عنوان یک شیرین کننده مصنوعی کم کالری شناخته می شود که خیلی شیرین تر از شکر است و به دلیل ویژگیهای مطلوب در صنایع غذایی و دارویی استفاده گسترده ای دارد. آسپارتام که به E951 نیز معروف است، جزء شیرین کننده های قوی همچون سوکرالوز و نئوتام محسوب می شود و قدرت شیرین کنندگی آن ۱۵۰ تا ۲۰۰ برابر بیشتر از قند است و به سختی انرژی تولید یا آزاد می کند. این ترکیب از نظر عطر و طعم بسیار شبیه قند طبیعی است و بیش از سایر شیرین کننده های مصنوعی با ویژگیهای قند مطابقت دارد. این ماده برای تقویت طعم و رایحه میوه ها به مواد غذایی اضافه می شود و هیچ حس ناخوشایندی در خوراکیها به جا نمی گذارد. آسپارتام از نظر حجم مصرفی سومین قند مصرفی در صنایع غذایی پس از ساخارین و سیکلامات است. در حالیکه مصرف سیکلامات ممنوع شده و ساخارین هم از نظر طعم و ایمنی مورد پذیرش نیست به همین دلیل آسپارتام یک جایگزین خوش طعم و ایمن تر برای این قندهای مصنوعی است.
به گفته بخش تحقیقات سرطان سازمان جهانی بهداشت، شیرین کننده مصنوعی آسپارتام احتمالا سرطان زا است. [ ۳]
آسپارتام نخستین بار در سال ۱۹۶۵ ساخته و توسط سازمان غذا و دارو آمریکا ( FDA ) در سال ۱۹۸۱ برای استفاده در محصولات غذایی تأیید شده است. امروزه به عنوان جایگزین قند در غذاها و نوشیدنی ها در اغلب مواقع به کار گرفته می شود.
آسپارتام برخلاف ساکارید و سیکلامات که بدون تغییر از بدن دفع می شوند، به اسیدهای آمینه طبیعی سازنده اش تجزیه می شود، و آن ها نیز به نوبه خود در مسیرهای سوخت و ساز معمولی بدن به اجزای کوچک تری شکسته می شوند. شیرینی آسپارتام ۲۰۰ برابر بیشتر از ساکاروز ( قند معمولی ) است. آسپارتام دارای یک گروه عاملی الکلی ( در این جا کربوکسیلیک اسید ) ، یک گروه عاملی آمینی یک گروه عاملی آمیدی و یک گروه عاملی استری و یک حلقه بنزن ( C6H6 ) است. فرمول مولکولی آسپارتام C14H18N2O5 است. جرم مولی آسپارتام ۲۹۴/۰۹ است. [ ۴]
آسپارتام از اجزایی به نام «اسیدهای آمینه» گرفته می شود. اسیدهای آمینه نوعی از ترکیبات شیمیایی هستند؛ که توسط گیاهان و حیوانات به کار می روند تا پروتئین لازم برای حیات آن ها را تولید کنند. از حدود ۲۰ نوع اسید آمینه که به صورت طبیعی به دست می آیند، دو نوع آن ها برای تولید آسپارتام به کار می رود: اسید آسپارتیک و فنیل آلانین. اگرچه اجزای تشکیل دهنده آسپارتام در طبیعت به تنهایی یافت می شوند اما خود آسپارتام در طبیعت نیست و به دست بشر تولید می شود. آسپارتام، به دو روش «تخمیر» و «ترکیب شیمیایی» قابل تولید است. [ ۵]
عکس آسپارتامعکس آسپارتامعکس آسپارتام
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آسپارتام. آسپارْتام (aspartame)
شیرین کننده ای غیرکربوهیدراتی. با نامِ تجاری شیرینی بی اثردر مواد غذایی به کار می رود. آسپارتام حدوداً ۲۰۰ مرتبه از شکر شیرین تر است و برخلاف ساکارین پس طعم ندارد. آسپارتام مرکب از ۲ آمینواسید، اسید اسپارتیک و فنیل آلانین، است که با یک گروه متیلن(-CH۲-) به هم وصل شده اند. در دمای اتاق به آهستگی، و در دماهای بالاتر به سرعت شکسته می شود. مصرف این ماده برای مبتلایان به فنیل کتونوریمناسب نیست.

پیشنهاد کاربران

بپرس