حسینیه ارشاد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حسینیه إرشاد. حسینیه ارشاد، مؤسسه ای خیریه با اهداف علمی، آموزشی، تبلیغی و پژوهشی در عرصه اندیشه دینی ، با رویکرد نوگرایانه که در اوایل دهه ۱۳۴۰ش تأسیس شد.
پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ ، گروهی از روشنفکران دینی، مؤسسه ای دینی به نام حسینیه ارشاد را با اهداف: احداث مسجد و رواق خطابه های مذهبی برای برگزاری سخنرانیهای دینی و علمی و اخلاقی و همچنین ترویج و نشر تعالیم و تشریح اهداف دین اسلام ؛ تأسیس مراکز تحقیقاتی و تربیتی اسلامی؛ تأمین مراکز تحقیقاتی علمی اسلامی؛ پرداختن به کارهای خیریه و کمکهای لازم به دیگر مؤسسات تعلیماتی اسلامی و انجام دادن خدمات بهداشتی؛ اجرای عملیات اقتصادی برای گسترش منظور و موضوع مؤسسه؛ و نشر مطبوعات دینی بنیان گذاشتند

[ویکی فقه] حسینیه ارشاد، مؤسسه ای خیریه با اهداف علمی، آموزشی، تبلیغی و پژوهشی در عرصه اندیشه دینی ، با رویکرد نوگرایانه که در اوایل دهه ۱۳۴۰ش تأسیس شد.
پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ ، گروهی از روشنفکران دینی، مؤسسه ای دینی به نام حسینیه ارشاد را با اهداف: احداث مسجد و رواق خطابه های مذهبی برای برگزاری سخنرانیهای دینی و علمی و اخلاقی و همچنین ترویج و نشر تعالیم و تشریح اهداف دین اسلام ؛ تأسیس مراکز تحقیقاتی و تربیتی اسلامی؛ تأمین مراکز تحقیقاتی علمی اسلامی؛ پرداختن به کارهای خیریه و کمکهای لازم به دیگر مؤسسات تعلیماتی اسلامی و انجام دادن خدمات بهداشتی؛ اجرای عملیات اقتصادی برای گسترش منظور و موضوع مؤسسه؛ و نشر مطبوعات دینی بنیان گذاشتند
بنیان گذاران
بنیان گذاران حسینیه ارشاد محمد همایون، ناصر می ناچی مقدّم و عبدالحسین علی آبادی بودند و در اولین اقدام، زمینی به مساحت چهار هزار متر مربع، در تهران ، در خیابان معروف به جاده قدیم شمیران (نام کنونی آن: شریعتی) خریدند. از ۱۳۴۳ش، به کوشش مؤسسان و با همراهی مرتضی مطهری ، نویسنده و صاحب نظر نامور در علوم اسلامی، فعالیت مؤسسه آغاز شد، اما بنای ساختمان حسینیه در زمستان ۱۳۴۵ش پایان یافت. این ساختمان با جدید ترین تأسیسات تجهیز گردید و به عنوان یکی از بزرگ ترین و مجهز ترین مراکز اسلامی شهرت یافت. در اواخر ۱۳۴۵ش، اعضای هیئت مدیره تعیین گردیدند: همایون رئیس، مطهری نایب رئیس، می ناچی خزانه دار، و سیدعلی شاهچراغی و محمدتقی جعفری، هر دو از روحانیون فعال و محل مراجعه جوانان علاقه مند به مسائل اسلامی، اعضای جانشین هیئت مدیره شدند. شاهچراغی امام جماعت حسینیه نیز بود.
آغاز به کار بامجوز رسمی
پس از صدور مجوز رسمی، در آذر ۱۳۴۶ ساختمان حسینیه ارشاد رسماً گشایش یافت و سخنرانیهای دینی در آن آغاز شد. بسیاری از روحانیان سر شناس و برخی افراد مشهور غیرروحانی از جمله: فخرالدین حجازی، محمدتقی شریعتی ، محمد مفتح، حسین نوری همدانی، علی اکبر هاشمی رفسنجانی ، سیدمحمد محیط طباطبائی، علی گلزاده غفوری، محمدجواد باهنر ، سیدعبدالکریم هاشمی نژاد ، محمدمهدی موحدی کرمانی ، ابوالقاسم خزعلی، سیدصدرالدین بلاغی، علی دوانی ، ناصر مکارم شیرازی ، سیدمرتضی شبستری، سیدعلی خامنه ای و از همه بلندآوازه تر علی شریعتی از سخنرانان آن بودند. عباس زریاب خویی و محمداسماعیل رضوانی نیز در آن جا سخنرانی می کردند و افزون بر آن، مدرّس سیره نبوی و تاریخ اسلام بودند. رضا اصفهانی نیز مدرّس فلسفه اسلامی بود. نشر مطبوعات دینی از اهداف مندرج در اساسنامه حسینیه بود که با چاپ و نشر آثار و سخنرانیهای استادان فعال در حسینیه، از جمله مطهری ، محمدتقی شریعتی و علی شریعتی ، آغاز شد.
فعالیتهای علمی
...

[ویکی شیعه] حسینیه ارشاد، مرکزی خیریه با اهداف علمی، آموزشی، تبلیغی و پژوهشی در عرصه اندیشه دینی که در اوایل دهه ۱۳۴۰ شمسی در خیابان شریعتی (شمیران قدیم) تهران تأسیس شد.
این مرکز در جذب جوانان و آگاهی بخشی به آنان درباره مباحث دینی و انقلابی نقش بسزایی داشت. آیت الله مطهری و دکتر شریعتی از فعالان این مرکز بوده اند. حسینیه ارشاد بعد از تعطیلی در اواخر دوران حکومت پهلوی، در اوایل انقلاب اسلامی بازگشایی شد و فعالیت های علمی، مذهبی و اجتماعی را از سر گرفت.
بنیانگذاران حسینیه ارشاد، محمد همایون، ناصر میناچی و عبدالحسین علی آبادی بودند و در اولین اقدام، زمینی به مساحت چهار هزار متر مربع در تهران و در خیابان معروف به جاده قدیم شمیران (نام کنونی: شریعتی) خریدند.

[ویکی نور] حسینیه ارشاد به سال 1343 ش توسط محمد همایون، ناصر میناچی و عبدالحسین علی آبادی به قصد احیای مجدد مذهب تشیع راستین، که غبار خرافات و کج فهمی ها آن را به مذهبی ساکن تبدیل کرده بود، تأسیس شد. این حسینیه مرکزی مذهبی در شهر تهران است و شهرت آن به خاطر سخنرانی های انجام شده در آن می باشد.
شهید مرتضی مطهری از ابتدا در جریان تشکیل این حسینیه بود و از همان ابتدا همکاری خود را آغاز کرد. اولین کار چاپی حسینیه کتاب «محمد خاتم پیامبران» بود که شهید مطهری قسمت هجرت تا وفات را به واسطه آشنایی ای که با مرحوم محمد تقی شریعتی داشت به پسر وی علی شریعتی سپرد. بعدها به جهت وقوع اختلافاتی بین شهید مطهری و میناچی، مطهری در اواخر سال 1349 ش حسینیه را ترک کرد و از این بعد این موسسه مذهبی با سخنرانی های پر شور دکتر شریعتی به کار خود ادامه داد.
سرانجام در سال 1351 ش ساواک به دستور شاه، حسینیه را تعطیل کرد و این مکان تا انقلاب بازگشایی نشد. پس از بازگشایی مجدد حسینیه ارشاد پس از انقلاب، میناچی مدیریت آن را به عهده گرفت. حسینیه ارشاد امروزه همچنان فعال است و سخنرانیهایی از طرف گروههای مختلف در آن انجام می شود. علاوه بر آن، حسینیۀ ارشاد کتابخانۀ فعالی نیز دارد و به انتشار برخی آثار نیز پرداخته است که از آن جمله اند: محمد خاتم پیامبران
بانگ تکبیر / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده

دانشنامه آزاد فارسی

حُسینیۀ ارشاد
حُسینیه ارشاد
از معروف ترین مراکز دینی تهراندر دهۀ ۱۳۵۰ش. این حسینیه در ۱۳۴۶ش توسط تنی چند از علاقه مندان به نشر اندیشه های دینی در قالب های نو تأسیس شد. پشتیبان مالی این مؤسسه محمد همایون و مدیر پروژه ناصر میناچی بود. هیئت امنای حسینیۀ ارشاد محمد همایون، میناچی و دکتر علی آبادی بودند. در ابتدا مهم ترین سخنرانی ها توسط آیت الله مرتضی مطهری در آن جا انجام می شد، اما بعدها با ورود کسانی چون مهدی بازرگان، یدالله سحابی، محمدتقی شریعتی، دکتر بهشتی و علی شریعتی وضع حسینیه دگرگون شد. شریعتی که به دعوت شهید مطهری به مؤسسه آمده بود موفقیتی بزرگ در جلب مخاطبان کسب کرد، چنان که نام حسینیۀ ارشاد با نام وی گره خورد و اغلب خطابه های وی به صورت نوارهای کاست و جزوه های پیاده شده از نوار در میان جوانان ردوبدل می شد. این فعالیت ها بر فضای فکری دهۀ ۱۳۵۰ تأثیر فراوان نهاد و بسیاری از جوانان را به سوی افکار مذهبی انقلابی سوق داد. حسینیۀ ارشاد در آبان ۱۳۵۱ تعطیل، و شریعتی از سوی ساواک تعقیب و دستگیر شد. این حسینیه سرانجام پس از درگذشت شریعتی در خرداد ۱۳۵۶ و ایجاد فضای باز سیاسی، بازگشایی شد. حسینیه همچنان مرکز فعالیت نواندیشان دینی و امور خیریه و فرهنگی است. نام خیابانی که حسینیه در آن قرار دارد، پس از انقلاب به دکتر شریعتی تغییر داده شد و محل دقیق آن در تهران، بین میرداماد و سه راه ضرابخانه است.

پیشنهاد کاربران

بپرس